Почти половината от работещите в Румъния недоволни от условията на труд

347
Почти половината от работещите в Румъния недоволни от условията на труд

Удовлетворението на работниците в Румъния се е понижило спрямо предходната година, става ясно от проучване, направено от института Ipsos Research по поръчка на Accor Services.

Въпреки че заплатите на румънците отчитат стабилен ръст в последните 2 години, 42% от анкетираните отговарят, че са недоволни от условията на работното им място и не се чувстват щастливи.

За миналата година този процент беше 37, става ясно още от данните от проучването, направено за Accor Services, която е една от водещите компании на румънския пазар, занимаваща се с изследване на общественото мнение.

Според водещи специалисти от компанията понижението може да се обясни с два основни фактора: занемаряване не условията на работното място или увеличаване на очакванията на работещите.

Според някои специалисти причините са, че румънските работници са станали по добре осведомени какви права и възможности имат, както и са нараснали очакванията им спрямо техните работодатели.

Според данните от проучването тези, които отговарят, че се чувстват удовлетворени, са най-вече банковите служители, компютърните специалисти или мениджъри чиито средни заплати започват от 400 евро.

В следващата категория са тези, които са почти доволни от условията при които работят, като все пак има какво да се промени. При тях месечното възнаграждение е в границите на 130 – 400 евро, става ясно още от данните.

С приемането на страната в ЕС, работещите в Румъния имат много повече възможности да се запознаят при какво условия работят техните колеги в останалите членки на съюза и особено по-старите като Великобритания, Франция, Германия и Италия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg