Рецесията в Източна Европа отслабва през третото тримесечие

695
Рецесията в Източна Европа отслабва през третото тримесечие

Икономическият спад в Източна Европа може би е отслабнал през миналото тримесечие, след като излизането от рецесия на западните партньори на региона съживи износа, показват проучвания на три от четирите най-големи източни икономики, информира Bloomberg.

Производството на Чехия вероятно е паднало с 4.7% на годишна база след спад от 5.5% свиване в предходния период. Икономическият спад в Унгария се забавя до 6.6% на годишна база след понижение от 7.5%, докато словашката икономика може да се е свила с 5% в сравнение с 5.3% преди това, показват средните стойности на три проучвания на Bloomberg. Трите държави ще обявят данните си за БВП утре.

Ориентираните към износа икономики в Източна Европа зависят от инвестиции от Запада и навлязоха в рецесия когато световната кредитна криза вкара Еврозоната в най-голямата и рецесия от Втората световна война насам. Полша, която има по-голям вътрешен пазар, беше единствената от 27-те страни в ЕС, чиято икономика продължи да расте.

"Започваме да виждаме подобрение в Източна Европа със стабилизирането и подобряването на външната среда," казва Нийл Шиъринг, икономист от Capital Economics в Лондон. "Възстановяването трябваше да дойде от Западна Европа, от ръста в износа и възобновяването на капиталовите притоци."

Полската злота, чешката крона и унгарският форинт са сред четирите най-поскъпващи валути на развиващите се пазари в последните шест месеца. Пред тях е само бразилския реал. Злотата се е оскъпила с 6.4%, кроната с 5.5%, а форинтът с 4.5% срещу еврото.

Германия и Франция, които са двете най-големи икономики в Еврозоната, излязоха от рецесията през второто тримесечие. Икономиката на Еврозоната може да нарасне с 0.7% през 2010 г. и с 1.5% през 2011 г., след свиване от 4% през тази година, прогнозираха от Европейската комисия по-рано този месец.

Чехия продава продукти като автомобили произведени от Skoda, която е собственост Volkswagen, или TPCA, която е смесено предприятие на Toyota Motor и Hyundai Motor. Централната банка на страната миналата седмица ревизира прогнозата си за БВП за 2009 г. до свиване от 4.4%. Според новата прогноза икономиката на страната ще нарасне с 1.4% следващата година.

Словакия, която прие еврото през януари, също разчита на износа на автомобилната си индустрия, съсредоточена около заводите на Volkswagen, PSA Peugeot Citroen и Kia Motors.

Унгария беше първата страна от Европейския съюз, която получи международни спасителни през миналата година. Условията по заема и включват таван на бюджетния дефицит, който ограничи способността на правителството да омекоти рецесията с публични разходи.

"Чехия е в най-добра позиция да се възстанови от тази рецесия през 2010 г.," според Золт Пап, старши икономист в KBC Financial Products.

Румъния, която също ще обяви данните си за БВП утре, може да отчете ускоряване на икономическия спад от 8.7 до 9%, според отделно проучване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg