Румъния ще достигне средното ниво на БВП на човек на ЕС след 20-30 години

478
Румъния ще достигне средното ниво на БВП на човек на ЕС след 20-30 години

Румъния може да достигне средното ниво на БВП на човек от населението след 20-30 години, в случай че икономиката на страната бележи ръст от 6-7% годишно, сочи проучване на Центъра за Икономическа Политика в страната.

Достигането на тази цел за посочения период обаче, изисква засилване на икономическите и структурни реформи в страната, които да доведат до ускорен и стабилен ръст на икономиката, коментират още от там.

През изминалата година икономиката на северната ни съседка регистрира ръст от 7.7% на годишна база, като за настоящата година прогнозите са тя да отбележи ръст от 6.5% на годишна база.

Проучване на CEROPE посочи, че през 2005 година Румъния се е класирала на 45-о място сред 50-те изследвани държави.

След страната са се нареждали единствено Бразилия, Турция, Украйна, Китай и Молдова. България е била непосредствено пред Румъния с 8 361 долара БВП на човек от населението за годината, на фона на 8 166 долара за Румъния.

Първите позиции в изследването са били заемани от Люксембург с 65 994 долара на БВП на човек, следвана от Ирландия с 40 088 долара и САЩ с 39 319 долара.

Според същото изследване Румъния е била класирана на 46-а позиция по ниво на корупцията в страната сред 50-те държави. След страната по корупция се нареждат Молдова, Аржентина, Украйна и Русия. Сред страните от ЦИЕ най-добре по този показател се представят Естония и Словения, следвани от Унгария и България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg