Румънският лизингов пазар с ръст от 72% през първото тримесечие на годината

461
Румънският лизингов пазар с ръст от 72% през първото тримесечие на годината

Румънският лизингов пазар е отбелязал ръст от 72% през първото тримесечие на настоящата година, в сравнение със същото на миналата година до 1.038 млрд. евро, посочиха данни на Асоциацията на Небанковите Институции в страната.

Лизинговите договори за автомобили са съставлявали около 70% от общия размер на пазара, коментираха още от институцията.

Лизингът на стоки е съставлявал 21% от общия пазар на услугите в страната.

Пазарът е обслужван от 20 лизингови компании, както и три такива за кредити на компании. През следващите месеци се очаква на пазара да стъпят и нови играчи, като унгарската OTP Leasing, Anger Leasing и RCI Leasing.

Най-големият играч на лизинговия пазар през изминалата година е била Banca Comerciala Romana (BCR) leasing, следвана от Porsche Leasing, HVB Leasing и UniCredit Leasing.

На румънския лизингов пазар през тази година стъпи и българската компания Еврохолд България АД-София, която получи разрешение от Румънския застрахователен надзор за придобиване на мажоритарен пакет от застрахователната компания Asitrans Asigurari.

Общите инвестиции на Еврохолд България АД-София за придобиването на над 75% от капитала на компанията, които включват заплащане на акции, увеличаване на капитал, софтуерна и оперативна интеграция на дружеството, както и придобиване на мажоритарен пакет от лизинговата компания Asitrans Leasing до края на 2007 г. ще възлязат на 12.5 млн. евро.

Размерът на общите инвестиции, които ще бъдат направени на румънския пазар в застрахователния, лизинговия и финансовия сектори за периода 2007-2010 ще възлязат на над 30 млн. евро.

Основните цели за този период включват постигане на 3% пазарен дял в областта на общото застраховане, 4% пазарен дял в областта на лизинговането на нови автомобили, както и утвърждаване на Евро-финанс АД сред водещите инвестиционни посредници на румънския капиталов пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg