Сливания и поглъщания за 3.3 млрд. евро в Румъния през първото полугодие

543
Пазарът на сливания и поглъщания (M&A) в Румъния, в който се включват и сделки за недвижими имоти, е възлязъл на 3.3 млрд. евро през първите шест месеца на тази година, предава Ziarul Financiar.

Стойността на сделките, сключени за същия период на миналата година, е била 1.1 млрд. eвро, показват данни на инвестиционната банка Raiffeisen Investment Romania. Общо 83 сделки са сключени през първата половина на тази година, в сравнение с 51 година по-рано.

"Увеличение от над 150% контрастира напълно с кризата на международните пазари. Има много обяснения за този факт. От една страна, сключването на една сделка обикновено отнема от шест до осем месеца, като някои от сделките, сключени в началото на на 2008 г., са започнали в края на миналата година. От друга страна, все повече местни компании стават обект на интерес поради техния размер, пазарен дял и перспективи за растеж", казва Йоана Филипеску, генерален мениджър на Raiffeisen Investment.

Общата стойност на международните сливания и поглъщания е намаляла с почти една трета през първите шест месеца на годината, достигайки 1.2 трлн. евро.

Секторът на недвижимите имоти продължава да e най-динамичният в румънската икономика, след като стойността на сливанията и поглъщанията надхвърля 1 млрд. евро и съставлява 34% от общата стойност на подобни сделки за периода. Най-големите сделки, сключени на този сегмент, включват покупката на Upground Project от страна на Deutsche Bank за 340 млн. евро, придобиването на мрежата търговски центрове Winmarkt от страна на IDG за 182 млн. евро и на Iris Shopping Centre за 147 млн. евро.

Енергийният сектор се нарежда на второ място благодарение на покупката на Electrica Muntenia Sud от Enel. Секторът на финансовите услуги и застраховането се нареждат на трето място по стойност на сливанията и поглъщанията.

Рекордната сделка за 350 млн. евро, в която френската Groupama закупи местния застраховател Asiban, се оказа и най-голямата във финансовия сектор за периода. Общо седем сделки за по над 100 млн. евро бяха сключени за периода (с изключение на сделката Enel - Electrica Muntenia Sud), три в сектора на недвижимите имоти и четири в останалите индустрии. Две от тези сделки са в застрахователния сектор, една в сектора на производство на напитки и една в сферата на строителното предприемачество.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg