Туристите от ЦИЕ - обещаващ пазар за Турция

442
Туристите от ЦИЕ - обещаващ пазар за Турция

Докато броят на туристите от Западна Европа, почиващи в Турция, остава непроменен или дори бележи спад, то броят на туристите от Румъния, Полша, Чехия, България, Унгария през последните две години се е увеличил съществено, съобщи вчера в."Радикал", цитиран от БТА.

На фона на продължаващия спад на туристи от западноевропейски страни, като Германия, Австрия, Великобритания, Холандия, Франция, смятани по-рано за гръбнак на турския туризъм, през първите шест месеца на тази година се наблюдава най-голямо увеличение на броя на румънските туристи в Турция - 53 процента.

За същия период на годината броят на украинските туристи се е увеличил с 44 процента. Голямо увеличение има и в броя на туристите от Полша, Унгария, Чехия. Туристите от тези страни идват в страната на семейна почивка и предпочитат най-вече курортите в района на Анталия - Белек, Лара, Сиде.

Ергун Чубукч, директорът на турската туроператорска фирма Юростар, която привлича на почивки в Турция най-много румънски туристи, казва, че по-рано фирмата с мъка е намирала два-три хотела, в които да настани румънски туристи, тъй като хотелиерите предпочитали почиващи от Германия.

Той посочва, че сега турските хотелиери с голямо желание приемат румънски туристи и туроператорската фирма работи вече с 400 хотела. Ергун Чибукч обръща внимание, че всъщност броят на румънските туристи, почиващи в чужбина не се е увеличил, но Турция е успяла да привлече по-голямата част от тях, измествайки като дестинация Гърция и Испания. Той обяснява това с прилаганата в турските хотели система "аll inclusive" /всичко включено/, с качеството на обслужването и с това, че хотелите са нови.

Директорът на един от хотелите, работещи с румънски туристи Хакан Дуран, казва, че 30-40 стаи в хотела се запълват от румънски туристи. Той добавя, че румънските туристи оставят и добри пари по време на почивката си. Директорът на хотела отбелязва, че за разлика от германските туристи, които почиват на системата "аll inclusive" и идват с мисълта, че вече са си платили, то туристите от страните от Източна Европа, ОНД, Украйна и Русия обичат да харчат пари.

Председателят на Съюза на хотелиерите от средиземноморския район Осман Айък обръща внимание, че руските туристи, които преди време са били 1000-2000 на година, сега са достигнали два милиона души. Същото развитие се наблюдава по думите му и с туристите от Украйна, следвани от тези от Румъния, Полша, Чехия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg