Условията за продажба на NIS не се променят

346
Условията за продажба на NIS не се променят

Руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу убеди Белград, че петролното и газово споразумение с Москва е пакетно и преразглеждането на една от неговите части ще повлече зад себе си преразглеждане и на останалите, пише „РБК Дейли“.

Сръбската страна потвърди готовността си да спазва ценовите параметри на сделката за държавната компания „Naftna Industrija Srbije“ (NIS). Това заяви руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу, който се срещна в Белград с ръководителя на сръбското правителство Мирко Цветкович. В резултат на преговорите страните също така са решили, че за приключване на сделката за покупка на NIS и съгласуване на всички формалности за започване на реализацията на проекта „Южен поток“ ще трябват не повече от 60 дни.

През януари Сърбия и Русия подписаха пакетно споразумение, което предвижда строителството на сръбска територия на 400 километрова отсечка от газопровода „Южен поток“ и доизграждане на подземното газово хранилище „Банатски двор“ с обем от около 300 милиона куб. м. Освен това в съответствие с допълнителния протокол „Газпром нефт“ се задължаваше да купи за 400 милиона евро 51% от акциите на националната петролна компания NIS и да вложи 500 милиона евро за нейната модернизация. Протоколът предвижда сключването на основния договор за покупката на акциите на NIS от „Газпром нефт“ до 31 декември.

 Сергей Шойгу, който пристигна в Белград в качеството си на съпредседател на руско-сръбския междуправителствен комитет за търговско-промишлено сътрудничество, успя да убеди официален Белград в необходимостта да спазва договореностите, засягащи петролното и газово споразумение с руското правителство. Той отбеляза, че то е „пакетно и преразглеждането на една от неговите части ще повлече зад себе си преразглеждане и на други“. Министърът припомни, че Русия не е поставяла никакви условия за продажбата – цената от 400 милиона евро е била посочена от Белград, и Москва се е съгласила с нея, а опитите да бъде преразгледана сделката са некоректни.

Сръбският премиер Мирко Цветкович лично е уверил руския представител, че нито един от параметрите на документа, подписан в Москва на 25 януари, няма да се преразглежда. В резултат на преговорите страните са достигнали до извода, че за всички формалности, свързани с продажбата на NIS и началото на реализацията на проекта „Южен поток“, са достатъчни два месеца. Ще припомним, че за този срок освен приключване на сделката за покупко-продажба компаниите „Srbijagas“ и „Газпром“ трябва да създадат съвместна компания, която да се занимава със строителството и експлоатацията на газопровода, а също така с модернизирането на газовото хранилище „Банатски двор“.

От „Газпром нефт“ отказаха да коментират резултатите от руско-сръбските преговори. По-рано вицепремиерът и министър на икономиката и регионалното развитие на Сърбия Младжан Динкич заяви, че „Газпром нефт“ трябва да плати повече за 51% от акциите на NIS , вземайки предвид новата цена на сръбската компания от 2.2 милиарда евро, направена от одиторите от „Deloitte & Touche“. Споразумението в енергийната област бе ратифицирано от Народната скупщина на 9 септември. Но и след това разговорите за възможната промяна на цената на сръбската компания продължиха. Сръбската страна бе уведомена за недоумението на руските партньори, предизвикано от опитите на редица високопоставени чиновници да преразгледат параметрите на вече подписаните споразумения, заяви за „РБК Дейли“ източник от сръбския правителствен апарат.

Изглежда, че кабинетът на Цветкович „все пак е осъзнал опасността от това, че важният инфраструктурен проект може да се изплъзне на страната, ако продължат обструкциите, и се е съгласил да изпълни достигнатите по-рано договорености“. Според анализатора на ИГ „КапиталЪ“ Виталий Крюков, цената на NIS повече няма да се преразглежда, единствено само по посока намаляване заради нарасналото дългово бреме на компанията, но „Газпром нефт“ може да увеличи инвестициите за модернизирането й.

 Експертът оценява справедливата цена за 100% от акциите на NIS между 2.3-2.7 милиарда долара. „Газпром нефт“ оцени 51% от NIS, отчитайки инвестициите, на 1.3 милиарда долара и планира още повече да увеличи инвестициите в модернизацията на рафинериите. Освен това, Сърбия ще получи около 137-162 милиона долара от транзита на газ годишно и „Газпром може да похарчи още 150-200 милиона долара за разширяване на капацитета на подземното хранилище в Сърбия. Също така трябва да се вземе предвид, че дългът на NIS сериозно е нараснал, а той ще трябва да се финансира от „Газпром нефт“ в сложни за кредитиране условия в света.

 Отчитайки всички тези фактори, петролното и газово споразумение с Русия е много важно и изгодно за Сърбия, убеден е експертът. За „Газпром нефт“ покупката на NIS ще му позволи съществено да подобри своите позиции на европейския енергиен пазар за сметка на преработване на петрол и продажба на петролни продукти в Европа, заключи Крюков.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg