Виена спечели битката за Люблянската фондова борса

542
Виена спечели битката за Люблянската фондова борса

Виенската фондова борса ще закупи мажоритарен пакет от Люблянската фондова борса за 38 млн. евро, след като офертата и е била по-добра от тази на конкурента й - оператора на фондовата борса в Атина, информира Bloomberg.

Виенската борса е предложила най-високата цена, според Андрей Зейн, управляващ директор на Arkas.

Виенската борса, която на 12 юни увеличи дела си в Будапещката фондова борса от 13 на 38%, изгражда мрежа от регионални борси е Централна и Източна Европа. Виенската борса също така е сключила споразумения за сътрудничество с операторите на осем източноевропейски фондови борси, включително тези в Букурещ, Белград и Загреб.

Австрийската компания плаща по 1 401 евро на акция за 81-процентен дял в Люблянската фондова борса, което оценява цялата борса на 47 млн. евро.

Това е десет пъти пъти повече, отколкото скандинавският борсов оператор OMX беше готов да заплати през декември 2006 г. OMX, която наддаваше в по-ранните етапи на продажбата на словенската фондова борса, предлагаше 4.2 млн. евро, или 125.19 евро на акция тогава.

Като нов мажоритарен собственик ние ще работим активно в подкрепа на нашия съседен фондов пазар, заявява Хайнрих Шалер, CEO на Виенската фондова борса, след като е обявен победителят. Австрийската компания планира да засили сътрудничество между борсите в региона и да развива капиталовите пазари в отделните страни, заявява Шалер в интервю за Bloomberg.

Сделката подлежи на одобрение от страна на словенският антимонополен орган. И двата кандидата бяха получили одобрението от регулатора на пазара на ценни книжа, преди за започнат дю дилиджънс през април.

Люблянската фондова борса е собственост основно на банки и брокерски къщи. Пазарната капитализация на компаниите, листвани на борсата, възлиза на 21.5 млрд. евро, според уебсайта на институцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg