Влизането на Румъния в ЕС доведе до бум при сделките по сливания и поглъщания

425
Влизането на Румъния в ЕС доведе до бум при сделките по сливания и поглъщания

Присъединяването на Румъния към ЕС през изминалата година е било последвано от рекорден по обем сделки по сливания и поглъщания. Общо 113 подобни сделки са се сключили в северната ни съседка на стойност 6.5 млрд. евро, сочи публикация на румънското издание ZF.ro.

През изминалата година се е сключила и най-голямата в историята на страната сделка на придобиване - а именно закупуването на Rompetrol от казахстанската KazMunaiGaz за 1.8 млрд. евро.

Освен в енергийния сектор значителен интерес е бил проявен и към секторите на недвижимите имоти, търговията, потребителските стоки, интернет и застрахователния сектор.

В сектора на недвижимите имоти са били сключени сумарно 34 сделки, на стойност около една трета от общите.

Значителният интерес към този сектор е бил резултат на доброто му развитие в Европа през последните няколко години и очакванията за повторение на историческото представяне в новите страни членки на ЕС, приети през 2004 година. Там се наблюдава бурен ръст в цените на имотите след присъединяването им към съюза.

В началото е имало голямо присъствие и на спекуланти, купуващи всичко, без да наблягат на качеството. С узряване на пазара обаче навлизат сериозни и големи играчи, като се очаква окрупняване на пазара и намаляване на броя на сделките за сметка на увеличаване на размера им.

Банковият сектор не е отчел нито една сделка по сливане и поглъщане, като приватизацията там и навлизането на чуждестранните инвеститори се осъществи значително по-рано от останалите сектори преди три-четири години.

Консолидацията там е приключила, като след извършването на значителен по размер инвестиции от страна на водещите финансови институции, през следващите няколко години се очаква значително повишение на печалбите им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg