Щатите обявиха награда от 10 млн. долара за информация за 6 руски хакери

1231
Щатите обявиха награда от 10 млн. долара за информация за 6 руски хакери

© Pixabay

Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 млн. долара за информация за 6 руски хакери от ГРУ.

В съобщение в Twitter департаментът пише, че „те са таргетирали критична инфраструктура на САЩ с помощта на злонамерени кибероперации“.

„Изпратете ни информация за техните дейности чрез нашата линия за докладване в тъмната мрежа“, се казва в изявлението.


Линията Rewards for Justice предлага наградата за информация, водеща до идентифицирането или локализирането на всяко лице, което, действайки по указание или под контрола на чуждо правителство, участва в злонамерени кибер дейности срещу критична инфраструктура на САЩ в нарушение на Закона за компютърните измами и злоупотреби (Computer Fraud and Abuse Act - CFAA).

Офицерите от ГРУ Юрий Сергеевич Андриенко, Сергей Владимирович Детистов, Павел Валериевич Фролов, Анатолий Сергеевич Ковалев, Артем Валериевич Очимченко, Артем Петр Николаевич Плискин са членове на група, използвала зловреден софтуер и предприела незаконни действия в стратегическа полза на Русия чрез неоторизиран достъп до компютри, се казва в официалното съобщение.

Заподозрените са отговорни за заразяването на компютри със злонамерен софтуер на 27 юни 2017 г. в Съединените щати и по света, използвайки зловреден софтуер. Техните действия повредили компютрите на болници и други медицински заведения в здравната система на Западна Пенсилвания, голям фармацевтичен производител в САЩ и други юридически лица от частния сектор на САЩ.

Загубите от злонамерените кибердейности за американските организации се изчисляват на почти 1 милиард долара. На 15 октомври 2020 г. федерално жури обвини шестимата руски офицери в заговор за извършване на компютърна измама и злоупотреба, повреда на защитени компютри и кражби на самоличност, припомня БНР.

Нарушенията на закона включват предаване на заплахи за изнудване като част от атаки с цел получаване на откуп; умишлен неразрешен достъп до компютър или превишаване на разрешения достъп и по този начин получаване на информация от всеки защитен компютър; умишлено предизвикване на предаване на програма, информация, код или команда и в резултат на такова поведение умишлено причиняване на щети без разрешение на защитен компютър. Към защитените компютри спадат не само компютърните системи на правителството на САЩ и на финансовите институции, но и тези, които се използват в междудържавната или чуждестранната търговия или комуникация или влияят върху тях.

„Съизмеримо със сериозността, с която разглеждаме тези киберзаплахи, Rewards for Justice създаде линия за докладване в Дарк уеб, за да защити безопасността и сигурността на потенциалните източници. На отговарящите на условията източници може да бъдат предоставени възможни плащания за награди чрез криптовалута“, заявява департаментът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg