Столичният зоопарк става на 120 години

1046
Столичният зоопарк става на 120 години

Столичният зоопарк ще отбележи утре 120-ия си рожден ден. В празничната програма, която започва в 11.00 ч., ще участват Росица Кирилова, Милена Славова и Гвардейският духов оркестър. Ще присъства и кметът на София Бойко Борисов.

Софийската зоологическа градина е основана с указ на княз Фердинанд на 1 май (нов стил - 14 май) 1888 година. При основаването й клетките, разположени в парка на княжеския дворец, са били 10, а днес тя притежава 264 вида животни. Първият обитател на зоокъта е бил черен лешояд. След това са настанени шест вида птици, кафяви мечки, сърна и елен, информира Би Ти Ви.

По нареждане на княза през 1890 г. е отреден терен за Зоологическа градина в рамките на Ботаническата градина, която се е намирала в терена между сегашните бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко". В края на 19 век този парцел се е намирал в края на София, а през него минава сухото корито на приток на Перловската река.

През 1892 г. е купена първата двойка лъвове, които още същата година дават поколение - едно мъжко лъвче. От 1893 г. зоопаркът е отворен и за посетители.

След това в задната част на терена е построена сграда с три помещения, в които са настанени кафяви мечки. Направен е и първият басейн в зоопарка, чиито обитатели стават няколко розови пеликана. Зоологическата градина се сдобива с едногърба камила, елени-вапити, средиземноморски козирог-безоар, калифорнийски качулати пъдпъдъци, птиците червени кардинали.

През 1895 г. е построена голямата куполовидна клетка, предназначена за едри грабливи птици. В нея са настанени два брадати орела.

През 1912 г. в зоологическата градина пристига първата двойка индийски слонове.

През периода 1915-1923 г. за пръв път в света в софийската градина на закрито е размножен брадат лешояд, когато една от женските дава 8 последователни поколения.

По време на Втората световна война градината е изцяло унищожена от бомбардировките, а след войната е възстановена на 65 дка площ.

Първоначално зоологическата градина е място за забавления и развлечения, но постепенно се превръща в център за научни наблюдения и изследвания.

През 1965 г. за първи път градината е открита за посетители през зимния сезон.

През 1973 г. започва изграждането на нова зоологическа градина на сегашното й място. Животните са преместени на новото място през 1984 г., като площта на терена е повече от 360 декара. Зоологическата градина е отворена за посетители през 1986 г., а официалното й откриване е направено през 1988 г. по повод 100-годишния юбилей.

От 1996 г. започва практиката да се осиновяват питомците на зоопарка. Едни от първите осиновители са Симеон Сакскобургготски и семейството му. Той осиновява карталите (черните лешояди) по примера на дядо си Фердинанд.

Софийският зоопарк е първият на Балканите, който има и терариум. От 15 март 2008 г. в Столичната зоологическа градина има пеперударник с 250 екземпляра, включващ над 20 редки вида.

От 264-те вида животни в софийския зоопарк най-много са екземплярите вълнисти папагали - около 200 броя. По шест са представителите на скалните орли и на лешоядите.

В зоопарка посетителите могат да видят и типични представители на местната фауна - като кафявата мечка и петнистият пор.

Освен попълненията от други зоопаркове в софийския тази година очакват поколение от водните козели личи (вид антилопа), както и бебета ягуари и пантери. Свои малки очакват и дъговата боа и анакондата.

През този месец ще пристигнат двойка хиени и двойка кенгурата от рода руфус от САЩ. От Германия се очакват антилопи от видовете адакс и орикс , както и ягуар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg