10 скандални прогнози за 2021 г.

9398
10 скандални прогнози за 2021 г.

© Pixabay.com

Amazon ще “купи” Кипър и ще премести централата си там, Германия ще спаси затъналата в дългове Франция, а технологичният напредък ще осигури изобилие от чиста енергия.

Да, настъпи онова време от годината, в което Saxo Bank публикува 10-те си скандални прогнози за следващите 12 месеца. Прогнозите имат много почитатели и ,макар че не са напълно сериозни, са изготвени така, че да накарат инвеститорите да се замислят за по-нетрадиционни рискове за пазарите.

Имайки предвид всичко това, всеки, който през миналия декември е прогнозирал глобална пандемия, възстановяване и неразбории в Белия дом, вероятно е бил считан за луд, пише Forbes.


“Станахме свидетели на най-бързият мечи пазар и възстановяване след това в историята, както и на увеличение с безпрецедентни темпове на счетоводните баланси и фискалните дефицити.

Затова нашата не толкова скандална прогноза е, че през 2021 г. ще е началото на сблъсъка с реалността на идеята, че положението “удължавай и се преструвай” може да продължава до безкрайност, въпреки че пазарите ценообразуват точно тези очаквания.”, казва главният инвестиционен директор на датската банка Стеен Якобсен.

Ето ги и скандалните прогнози на банката за 2021 г.

1. Amazon “купува ” Кипър

Страхувайки се от регулаторна намеса, Amazon мести европейската си централа в Кипър и помага на страната да пренапише данъчното си законодателство в полза на технологичния гигант. Това осигурява сериозни финансови постъпления за силно задлъжнялата държава и принуждава ЕС да хармонизира данъчното законодателство сред своите страни членки.

2. Германия спасява Франция

Франция вече има едно от най-големите съотношения дълг към БВП в ЕС (140%), но след Covid.19 поредица от корпоративни фалити тласкат страната към ръба. Масивни разпродажби на акциите на банките й принуждават Париж да помоли Германия да накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да й предостави спасителни средства.

3. Блокчейн технологията убива фалшивите новини

В условията на засилваща се дезинформация, установени новинарски компании и платформи за социални медии, местят новините в достоверна блокчейн мрежа.

4. Новата китайска дигитална валута води до тектонични промени в капиталовите потоци

Дигиталният юан отваря достъпа до китайските капиталови пазари и подобрява ефективността, което води до новоустановена стабилност. Юанът конкурира все повече щатския долар като резервна валута.

5. Технологичните иновации осигуряват изобилие от зелена енергия, но това убива сектора на вятърната енергия

Усъвършенстван AI алгоритъм разрешава загадката на енергията от термоядрен синтез за търговски цели, като преустройва реактора SPARC на Масачузетския технологичен институт и слага началото на квантов скок напред в енергийните технологии. В резултат на това всеки дом става енергийно независим, но пък секторът на вятърната енергия загива.

Бил Гейтс каза кога пандемията ще приключиМилиардерът допълни, че шест ваксини против COVID-19 ще са одобрени до месеци

6. Универсалният базов доход води до отлив на жители от големите градове

След като технологичният напредък води до ръст в броя на съкращенията и засилване на неравенството, обществата осъзнават, че трябва да преминат към модела на универсалния базов доход. Автоматизацията прави повечето офис площи в градовете ненужни, което срива цените на имотите и кара хората да напуснат градовете.

7. Гражданският технологичен фонд ще изплаща дивиденти на масите

Тъй като технологиите намаляват работните места в няколко сектора, се създава фонд, който ще плаща дивиденти в опит част от печалбите от увеличението на продуктивността да бъдат споделени.

8. Успешна ваксина срещу Covid-19 убива зомби компаниите

Икономическите поражения, които нанесе пандемията, принуди много компании да натрупат огромни количества дълг, за да оцелеят. В условията на бум на икономиката след ваксината, тежестта на стимулите, изсипани на пазарите, води до прегряване на икономиката, от което пък следва скок на инфлацията. Нарастващите лихвени проценти пък водят до вълна от фалити.

9. Цените на среброто нарастват двойно заради търсенето в сектора на слънчевата енергия

Нарастващата инфлация през 2021 г. поражда голямо търсене на скъпоценни метали. Докато САЩ, Китай и ЕС преследват зелени сделки, нараства търсенето на сребро, използвано в промишлеността, което пък води до недостиг при предлагането.

10. Технологии от следващо поколение изстрелват напред т. нар. гранични пазари

Напредъкът при доставянето на интернет чрез сателит ще увеличи значително интернет покритието на граничните и развиващите се пазари. Това ще доведе до революция в образованието и производителността на бизнеса, както и във финтек сектора.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg