Alcoa се оказаха хапчето прозак за Уолстрийт

2031
Alcoa се оказаха хапчето прозак за Уолстрийт

Най-големият щатски производител на алуминий Alcoa даде обещаващо начало на сезона на корпоративните отчети и помогна на Уолстрийт да преодолее депресията, довела до петдневен спад на бенчмарк индексите.

Акциите на компанията поведоха сините чипове нагоре, като скочиха с 6.2% до 9.90 долара. Във вторник вечерта, Alcoa изненада анализаторите като вместо загуба обяви печалба за първото тримесечие от 10 цента на акция и по-силен от очакваното ръст на приходите. Отделно, компанията потвърди прогнозата си, че глобалното търсене на алуминий ще се покачи със 7% за 2012 г.

След приятната счетоводна новина, инвеститорите решиха, че може би са подценили уменията на американските компании да оцеляват въпреки насрещните ветрове и бяха склонни отново да се завърнат към фондовия пазар.

Роля за успокояване на тревогите изигра и изказване на член на управителния борд на Европейската централна банка, който намекна, че институцията може отново да прибегне до програмата си за закупуване на активи, за да подкрепи дълговите книжа на държавите от региона. Доходността по 10 годишните италиански облигации падна до 5.541% спрямо 5.695% предходния ден, а при италианските понижението бе от 5.992% на 5.876%.

Отделно, HSBC повишиха оценката си за европейския банков сектор като изтъкнаха, че печалбите започват да се съвземат.

В САЩ, цената на вноса отбеляза най-силното си покачване през март от близо година насам, предимно поради поскъването на петрола. В същото време, федералният бюджетен дефицит се оказа малко по-висок от очакваното, като възлезе на 198.2 млрд. долара.

Федералният резерв обаче даде сравнително задоволителна оценка на икономическото състояние на страната в публикуваната вчера „Бежова книга”. Според централните банкери, експанзията е „скромна до умерена”, но обхваща всички 12 региона, а пазарът на труда, производството и продажбите на дребно показват признаци на съживяване въпреки скъпите горива.

В сряда, финансите бяха най-силно представилата се група от S&P 500, напредвайки със средно 1.6%. Акциите на Bank of America поскъпнаха с 3.8% до 8.86 долара, а на JPMorgan – с 2.4 на сто до 44.01 долара.

На фаталния петък, 13 април JPMorgan и Wells Fargo ще обявят финансовите си резултати от последното тримесечие, а дни след това ще ги последват Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., Bank of America и Morgan Stanley. Според анализатори, инвеститорите, които се нахвърлиха на банковите книжа, привлечени от ниските им цени, може да се окажат разочаровани. Шестте най-големи заемодателя в САЩ вероятно ще отчетат 11% спад на печалбите си, прогнозират анализатори, анкетирани от Bloomberg. В същото време, през тримесечието KBW Bank Index набъбна с 26%, поведен от скока на Bank of America със 72 на сто.

Освен финансите, и строителите на домове побързаха да се възползват от възродения оптимизъм на Уол Стрийт и да позаличат загубите, натрупани през предходните пет сесии. Компонентата на S&P, следяща бранша, скочи с 4.8% след като Wells Fargo & Co. обявиха резултатите от анкета, според която 63% от строителните предприемачи се хвалят с по-силни от очакваното поръчки. Книжата на PulteGroup Inc. напреднаха с 9.1% до 8.39 долара.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на брутния вътрешен продукт, също се посъживиха, като Morgan Stanley Cyclical Index се вдигна с 1.2%. Дяловете от FedEx Corp. поскъпнаха с 1.5% до 87.91 долара.
Представянето на тези книжа се счита за индикатор за представянето на икономиката, тъй като спедиторът обслужва клиенти от всички сфери на бизнеса – от мобилни оператори до фармацевти.

Apple Inc. прекратиха победния си възход, като заличиха напредък от 1.3%, постигнат през деня, за да затворят с 0.4% надолу на 626.20 долара. Ударът дойде от новината, че министерство на правосъдието е отворило съдебното дело срещу технологичния гигант, който редом с Macmillan и Penguin на Pearson Plc е обвинен в картел при определяне на цените на електронните книги. Три други набедени издателя - Simon & Schuster на CBS Corp., Hachette Book Group на Lagardère SCA и HarperCollins на News Corp. се успели да уредят извънсъдебно спора си с антимонополните регулатори.

В сряда, Dow Jones Industrial Average напредна с 89.46 пункта, или 0.7% до 12,805.39, само ден след като се срина с 1.7% и отбеляза най-силното си понижение за годината.

Standard Poor's 500 се покачи с 10.12 пункта, или 0.74%, до 1,368.71, а технологично ориентираният Nasdaq Composite възстанови 25.24 пункта от стойността си, или 0.84%, до 3,016.46.

Търговията обаче не бе особено оживена – около 6.4 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 6.5% под среднодневния обем за последните три месеца и с 23 на сто под оборота, реализиран предходния ден.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg