Безработицата в Еврозоната е 7.2% през май

556
Безработицата в Еврозоната, съставена от 15 държави, възлиза на 7.2% през май, като цифрата остава непроменена в сравнение с април, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, изнесени днес. Безработицата в Еврозоната е била 7.5% през май 2007 г.

От Евростат ревизираха нагоре данните си за средното ниво на безработицата през април в 15-те нации, които са приели еврото до 7.2%. Предишните прогнози на службата бяха за 7.1% безработица, което щеше да изравни рекордното най-ниско ниво, отчетено през декември 2007 г.

Европа има някои от най-дългите опашки за безработни в света, далече по-големи от тези в САЩ или Япония, но икономическият бум напоследък спомага повече хора да получат работа.

Безработицата в 26-те страни членки на ЕС е 6.8% през май, което представлява увеличение в сравнение с 6.7% през април. Броят на безработните в ЕС възлиза на около 16 милиона, като 11 милиона от тях са в страни от еврозоната.

Дания има най-ниската безработица на континента през май – 2.7%, следвана неотлъчно от Холандия с 2.9%.

Най-високата безработица е в Словакия – 10.5%, докато в Испания, където икономиката в момента буксува, тя възлиза на 9.9%.

Безработицата в Германия и Франция, които са най-големите икономики в Еврозоната, е 7.4% през май, според Евростат.

България се нарежда между страните членки на ЕС с най-голям спад на безработицата през последната година. Безработицата в нашата страна е намаляла от 7.1% през май 2007 г. до 5.7% година по-късно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...