BHP Billiton и Rio Tinto - суровинното чудовище става реалност

782
BHP Billiton и Rio Tinto - суровинното чудовище става реалност

Сливането на BHP Billiton и Rio Tinto ще създаде мегаконцерн, представен във всички ниши на рудодобива, а това според експертите, цитирани от "РБК Дейли", не може да не безпокои металурзите от Европа и Азия,които се стремят към суровинна независимост.

Най-голямата в света миннодобивна компания BHP Billiton Ltd. получи одобрението на антимонополните органи на Австралия за поглъщането на стоманодобивния гигант Rio Tinto за 120 милиарда долара. Сделката се обсъжда още от миналата година, когато ВНР отправи официална оферта за покупката на австралийско-британската Rio Tinto.

Оттогава ответно съгласие така и не последва, тъй като "Рио", според ръководството му, е била недооценена. Въпреки това през юли ВНР получи одобрения от страна н САЩ, а през януари 2009 г. се очаква решение на Европейския съюз. Ако Европейската комисия каже "да" на сливането, тогава сделката може да стане най-голямата в историята на пазара M&A (сливания и поглъщания).

Австралийската комисия за защита на конкуренцията (АССС) заяви вчера, че "предполагаемото сливане едва ли значително ще намали конкуренцията на всички целеви пазари". Ръководителят на ведомството Греъм Самюел подчерта, че смята за малко вероятно намаляването на доставките на желязна руда от страна на обединената компания даже в случай, че стратегията не се оправдае и печалбата се окаже ниска. Сливането на BHP Billiton и Rio Tinto ще доведе до появата на добиваща компания, която ще контролира около една трета от пазара на желязна руда.

Освен това, новият мегаконцерн ще бъде представен също така във всички ниши на рудодобива - от манган и мед до уран и диаманти. Седем години след приключване на сливането ежегодната икономия от синергия може да достигне до 3.7 милиарда долара. Предполага се, че обединената компания ще се противопостави на своя най-близък конкурент - бразилската "Cia Vale do Rio Doce".

"Случва се сливане на две големи компании и доминиращото положение на новата гигантска структура ще представлява заплаха за останалите участници. Освен това, коксовите въглища за производството на стомана, са ключов компонент, затова обединението на BHP Billiton и Rio Tinto силно безпокои производителите в Индия и Китай, на които може да не им достигне суровина", заяви за "РБК Дейли" експертът от "MergerMarket" Оливър Ейделман.

 Металурзите се стремят към суровинна независимост, затова се опитват да се сдобият със собствени находища. Доминирането на ВНР-Рио ще направи това невъзможно за производителите от Азия и Европа. За доставките на суровини и ценовата политика се притесняват също така европейските потребители, затова сега всички чакат решението на ЕК, която може да се обяви против сливането. Антитръстовото поделение на министерството на правосъдието на САЩ частично одобри сделката на 3 юли, но на ВНР му предстои да убеди в безопасността от поглъщането съответните органи на ЮАР.

Своята първа стъпка за покупката на Rio Tinto, който заема второ място на пазара на желязна руда, BHP Billiton направи още през есента на миналата година. През ноември компанията предложи на конкурента си три свои акции за една акция на Rio Tinto, но мениджмънтът на последната отхвърли предложението през февруари 2008 г. Оттогава започна неприятелското поглъщане и предложението към инвеститорите "подсладиха" до 3.4 акции на ВНР за всяка на Rio Tinto.

 За да осигури пълноценно финансиране на сделката, ръководителят на ВНР Мариус Клоперс възнамерява да заеме от банките 55 милиарда долара. Компанията многократно е заявявала, че не вижда никакви особени препятствия пред сливането, но получаването на одобрение от регулаторите може да отнеме около година.

 "Решението на АССС е голяма победа за ВНР. Одобрението на АССС сериозно ще попречи на всички опити на ЕК да блокира сделката", заяви изпълнителният директор на "Pengana Capital" Рик Рондж. Ако ЕС не възразява, тогава на Мариус Клоперс ще му остане само окончателно да убеди акционерите на Rio Tinto, за което ще му помогнат спадащите цени на суровините и забавянето на глобалната икономика.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg