БВП на Еврозоната не беше ревизиран

531
БВП на Еврозоната не беше ревизиран

Минималният ръст на икономиката на Еврозоната на тримесечна основа през последното тримесечие на 2009 г. беше потвърден днес от Евростат. Повишението се дължи на износа, който е компенсирал продължителния спад на инвестициите.

Евростат днес потвърди първоначалните си данни от 12 февруари, че икономиката на Еврозоната е нараснала с 0.1% спрямо третото тримесечие и се е свила с 2.1% в сравнение с последните три месеца на 2008 г.

Единственият двигател на тримесечния ръст е нетната търговия, която е добавила 0.3 проценти пункта към крайния резултат, след като износът е допринесъл 0.6 процентни пункта, а вносът е отнел 0.3 процентни пункта.

Така нетната търговия компенсира спада от 0.2 процентни пункта от падащите частни инвестиции.

Правителствени разходи, които допринасяха за ръста на БВП в предходните три тримесечия, благодарение на фискалните стимули, нямат принос към ръста на икономиката за четвъртото тримесечие.

Потреблението на домакинствата също има нулев нетен ефект върху БВП.

Приносът на стоковите запаси, които бяха основния двигател на растежа през третото тримесечие и добавиха 0.5 процентни пункта към крайния резултат, остават без промяна през последните три месеца на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg