ЕК стартира конкурс за доставчици на комуникационни услуги чрез сателит

474
ЕК стартира конкурс за доставчици на комуникационни услуги чрез сателит

Днес Европейската комисия даде началото на конкурс за доставчици на комуникационни услуги чрез сателит в цяла Европа. Спътниковите оператори ще могат за първи път да предлагат услуги като високоскоростен пренос на данни, мобилна телевизия, помощ при бедствия и дистанционни медицински услуги в рамките на единна европейска процедура за подбор, вместо по 27 различни национални системи, съобщават от преслужбата на ЕК.

Възможност за това предоставя едно ново решение на ЕС относно мобилните спътникови услуги, което влезе в сила през юли тази година. Мобилните спътникови системи използват радиочестотния спектър за предоставяне на услуги между подвижна наземна станция и една или повече станции, разположени или в космоса, или на земята в точно определени места. Те притежават възможност да покрият голяма територия и достигнат до райони, където такива услуги досега бяха икономически нерентабилни. Новата европейска процедура за подбор би могла да позволи на дружествата да предлагат иновативни безжични услуги из цяла Европа по специално резервирани за целта честоти от 2009 година.

„Мобилните спътникови услуги имат огромното преимущество да могат да покриват по-голямата част от територията на ЕС, като по този начин през границите достигат до милиони граждани на ЕС. Те представляват безпрецедентна възможност за всички европейци за достъп до нови комуникационни услуги, при това не само в районите на големите градове, но също така и в селските и по-слабо населените региони“, каза европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг.

„Тези спътникови услуги обаче са зависими от значителни инвестиции и поради това има нужда от прости и бързи процедури, както и от дългосрочна правна сигурност. Поради това Комисията, в тясно сътрудничество с Европейския парламент и Съвета на министрите, създаде в рекордния срок от само десет месеца единна процедура на ЕС за подбор на оператори, интересуващи се от предлагане на мобилни спътникови услуги", допълни тя.

Спътниковата индустрия представлява глобален пазар на стойност 77 милиарда евро, който през 2007 година нараства с 16 %. В рамките на тази стойност само спътниковите услуги са създали общо приблизително 38 милиарда евро приходи.

Европейските дружества представляват една важна сила на този пазар: европейската космическа индустрия притежава 40 % от световните пазари за производство, изстрелване и експлоатация на спътници. Освен това Европа е домът на три от петте най-големи оператори на спътникови системи в света.

Конкурсът за подбор между спътниковите оператори, с начало поставено днес от Европейската комисия, е първият, който се провежда в рамките на единна европейска процедура на подбор. Досега въпреки ясните трансгранични измерения на спътниковите услуги, съществуващите национални правила пречеха на създаването на единен пазар на мобилни спътникови услуги, като оставяха подбора на операторите на отделните държави-членки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg