Enel откри най-голямата строена от нея вятърна централа

1044
Enel откри най-голямата строена от нея вятърна централа

Enel North America, дъщерно дружество на италианската енергийна компания Enel, тържествено откри най-голямата вятърна централа, която Групата някога е строила. “Smoky Hills” е с мощност 250 MW и е най-голямата от този вид в Канзас, съобщават от пресцентъра на компанията.

"Планът възлиза на 7.4 млрд. евро, които трябва да бъдат инвестирани до 2012 г. с цел засилване на дейностите ни в областта на възобновяемите източници, които групирахме в ново подразделение", коментират от компанията.

Проектът “Smoky Hills” може да достави достатъчно енергия, за да задоволи нуждите на 85 000 американски домакинства. Новите вятърни централи ще избегнат ежегодното отделяне на около 750 000 метрични тона СО2 емисии, както и консумацията на над 175 000 метрични тона петролен еквивалент.

Проектът използва 56 турбини Vestas от 1.8 MW и 99 турбини GE от по 1.5 MW. Всяка от турбините е висока 80 метра, а диаметърът на роторите е около 80 метра.Произведената енергия се доставя на пет местни ютилити компании: Sunflower Electric Power Corporation, Midwest Energy Inc., Kansas City Board of Public Utilities, the City of Independence and the City of Springfield.

Enel е една от най-големите ютилити компании в света. Тя произвежда, разпространява и продава електрическа енергия и газ на над 52 млн. клиенти в 22 държави в Европа, Северна и Латинска Америка. Enel е един от лидерите в световен мащаб, които произвеждат електричество от възобновяеми източници. Компанията произвежда около 30 000 MW ток от биомаса, вятър, водни, геотермални и фотоволтаични източници.

В България Enel също проявява интерес за развитие в сферата на възобновяемите енергийни източници, като вече има подписани споразумения за предпроектни проучвания за построяването на вятърни паркове с общините Гурково и Севлиево.

Компанията е и мажоритарен собственик на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” - първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в страната, изцяло работеща в съответствие с европейските екологични норми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg