Енел влезе в Dow Jones Sustainability Index

435
Енел влезе в Dow Jones Sustainability Index

За пета поредна година Енел се допуска до индекса за устойчивост - Dow Jones Sustainability Index. Енел ще бъде и единствената италианска ютилити компания, допусната до още по-селективния Dow Jones STOXX Index, съставен от 160-те най-големи компании в цял свят.

Индексите за устойчивост са стандарт на световния фондов пазар, който, използвайки строги критерии, определя водещите компании, които оперират по икономически, социален и екологосъобразен начин.

Индексите за устойчивост ръководят избора на портфолио на международните етични фондове. По данни към юни 2008 г., етичните фондове държат около 18% от свободно търгуваните акции на Енел, притежание на институционални инвеститори. Това отговаря на 6%-дял от акциите на компанията, равняващ се на приблизително 2.4 млрд. евро по текущи цени на фондовия пазар. Етичните фондове, които инвестират в Енел, са базирани основно в Северна Америка и Обединеното Кралство (35%), Германия (24%) и Холандия (13%).

Подобреното представяне на Енел в социалния сектор и в опазването на околната среда на Dow Jones Sustainability Index, в сравнение с предишната година, спечели признанието на финансовите анализатори заради ангажираността на компанията към икономиката, обществото и околната среда.

При съставянето на своя доклад за устойчивост, необходим за приемането в такива индекси, от 2007 г. насам Енел е възприела насоки GRI-G3 на Global Reporting Initiative. Това е мрежа, състояща се от хиляди експерти, които са определили най-напредничавите и стриктни стандарти за отчетността по отношение “устойчивост” на международно ниво. Енел е сред първите световни компании, получили за втора поредна година най-високия А+ рейтинг за съответствие и прилагане на насоките GRI-G3.

Етичното представяне на Енел беше признато и чрез включването на компанията в други индекси за устойчивост, между които: Advance Sustainable Performance Index Eurozone, AXIA Euro Ethical, AXIA CSR Euro, KLD Global Sustainbility Indexes, Pacific Sustainability Index (най-добър в класа си) и Ethical Index by E. Capital Partners.

Енел е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. В България е мажоритарен собственик на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” – първата и единствена централа на лигнитни въглища в страната, изцяло работеща в съответствие с европейските екологични норми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg