ЕП прие писмена декларация за микрокредитите

509
ЕП прие писмена декларация за микрокредитите

Председателят на Европейския парламент Hans-Gert Pöttering обяви днес за приета писмена декларация за микрокредитите, в която депутатите приканват Комисията и Съвета да оказват по-голяма подкрепа на проектите за микрофинасиране, както и на програмите за подпомагане на жените в тази област, информират от електронния портал на ЕП.

Декларацията подчертава, че микрокредитите са форма за отпускане на заеми в неголеми размери, които са достъпни за хората в неравностойно положение. Депутатите припомнят, че микрокредитите са позволили успешното разработване на самостоятелни проекти в областта на заетостта, улеснявайки подобряването на условията на живот, както и че създават възможности за еманципиране на жените.

Писмената декларация беше приета, след като повече от половината членове на ЕП (424от 785) я подписаха. Декларацията е внесена от Jamila Madeira (ПЕС, Португалия), Ana Maria Gomes (ПЕС, Португалия), Anna Záborská (ЕНП-ЕД, Словакия), Luisa Morgantini (ЕОЛ/СЗЛ, Италия) и Miguel Angel Martínez Martínez (ПЕС, Испания).

Депутатите отбелязват, че микрокредитите са ключов елемент в борбата срещу бедността, както и важен инструмент за постигане на Целите на хилядолетието.

Те изискват също така Комисията и Съвета да признаят значението на микрокредитите в рамките на Барселонския процес и на политиките за добросъседство и развитие.

Декларацията призовава да се осигурят човешки и икономически ресурси за проектите за микрокредити в развиващите се и в средиземноморските страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg