ЕС улеснява кандидатстването за работа в европейските институции

576
ЕС улеснява кандидатстването за работа в европейските институции

Кандидатите за работа в институциите на ЕС вече ще преминават през опростена процедура според променените критерии за подбор на персонал, предаде БТА.

Кандидатстването вече няма да трае години, както досега, а ще приключва за по-малко от девет месеца. Това ще даде възможност на ЕС да се конкурира по-ефективно с частния сектор.

"Най-интелигентните хора са по-малко склонни да чакат, докато ние решим", заяви Дейвид Беърфийлд, директор на Европейската служба за подбор на персонал (ЕПСО). Агенцията подбира кандидати за работата, за която се твърди, че осигурява доживотен комфорт.

Началната месечна заплата за току-що завършилите колеж и постъпили на работа в европейските институции е около 4000 евро (6355 щ. д.) с възможност допълнителни надбавки за стотици евро.

Веднъж наети, така наречените "еврократи" трудно могат да бъдат уволнени, отбелязва АП.

От изпитите ще отпаднат много незначителни подробности, изискващи енциклопедични знания, които ще бъдат заменени с тестове, определящи професионалния опит и дали кандидатът е подходящ за работата.

Математическите и езикови тестове обаче ще станат по-трудни, посочи Беърфийлд. Той допълни, че моделът за подбор на персонал, който ЕПСО прилага в момента, не е променян от 1950 г. и вече не отговаря на нуждите на ЕС.

В старите тестове, например, кандидатите трябва да отговорят къде се намира седалището на дадена агенция на ЕС или да опишат какво прави някоя от европейските междуправителствени конференции - знания, които рядко са полезни.

Проучване сочи, че кандидатстващите за работа критикуват остро ЕПСО за дългата процедура. Тя продължава средно две години.

Има оплаквания от специфичния начин на оценяване на тестовете и от липсата на възможност за повторно преминаване през процедурата. Кандидатите не могат да получат информация за причините, довели до поставяне на съответната оценка.

През последните две години близо 7000 еврократи са започнали работа в институциите на ЕС в Брюксел, Люксембург и други европейски градове. Над 300 000 души са участвали в поне един от проведените 300 конкурса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg