Евродепутатите приеха доклад за справяне с демографските промени

846
Евродепутатите приеха доклад за справяне с демографските промени

ЕП прие незаконодателен доклад, според който мерките за подготовка за демографските промени трябва да включват ограничаване на ранното пенсиониране, санкциониране на работодателите, които наемат нелегални работници, право на лечение в случай на безплодие, по-лесно осиновяване на деца, които са били малтретирани и положителни мерки за подпомагане на родителите, като например допълнителни пенсионни права и данъчни облекчения за създаване на детски ясли от предприятията.

В държавите членки се очакват към 2050 г. значителни демографски промени с резултат застаряване на европейското население, чиято средна възраст може да премине от 39 години през 2004 г. в 49 години през 2050 г. Структурата на населението и възрастовата пирамида ще се измени много - броят на младите на възраст между 0 и 14 години ще спадне от 100 милиона (данни от 1975 г.) на 66 милиона през 2050 г. Населението в работоспособна възраст ще достигне върхова стойност от 331 милиона към 2010 г., а впоследствие равномерно ще спадне до приблизително 268 милиона през 2050 г. При очаквана продължителност на живота нарастваща с 6 години при мъжете и с 5 години при жените между 2004 и 2050 г., процентът на хората над 80 годишна възраст ще се покачи от 4,1% през 2005 г. на 11,4% през 2050 г. Процентът зависимост при възрастните лица (брой лица над 65 годишна възраст разделен на броя на лицата между 14 и 65 годишна възраст) ще скочи от 25% през 2004 г. до 53% през 2050 г.

Средната раждаемост в Съюза от 1.5 е "ненормално ниска стойност", считат депутатите. Според тях това може да е свързано "с трудността да се съвместяват професионалния и семейния живот (липса на инфраструктури за грижи за децата в най-ранна възраст, за социално и икономическо подпомагане на семействата и заетостта при жените), със социалния контекст, предизвикващ тревога ( нестабилност на работното място, високи цени на жилищата), с тревогата от бъдещето ( късен достъп до работни места при младите и несигурност на работните места)".

Докладът от Françoise Castex (ПЕС, Франция) призовава Комисията и държавите членки да ускорят процеса на свободно движение на всички работници в разширения Съюз дори преди 2014 г., като начин за преодоляване на значителните регионални различия при застаряването на европейското общество. Депутатите приканват Комисията да допринесе за подобряване качеството и надеждността на статистическите данни за демографските тенденции.

В доклада засегнати още и темите: подкрепа за семействата, безплодие и осиновяване, пенсиониране, малтретиране на възрастни хора, както и проблемът с миграцията,информират от пресцентъра на Европарламента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...