Евродепутатите "за" интегриран подход за териториално и градско развитие

749
Евродепутатите

Целите на Териториалната програма и на Лайпцигската харта могат да бъдат постигнати, само ако се следва всеобхватна, междусекторна и цялостна стратегия за развитие, която прилага интегрирания подход, се казва в незаконодателен доклад, приет от Европарламента.

Териториалната програма на ЕС и Лайпцигската харта за устойчиви европейски градове бяха приети по време на неформалната среща на Съвета на министрите, отговорни за териториалното устройство и градското развитие на 24-25 май 2007 г. в Лайпциг.

Тя цели развитие на полицентрична, балансирана градска система и ново партньорство между града и селото, изграждане на новаторски регионални клъстери, гарантиране на равен достъп до инфраструктура и знание, насърчаване на трансевропейско управление на риска, устойчиво развитие, управление, насочено към бъдещето и опазване на природата и културното наследство.

Целите на Лайпцигската харта са засилване на подходите за интегрирана политика на градско развитие чрез създаването и гарантирането на висококачествени обществени места, модернизирането на инфраструктурните мрежи и повишаване на енергийната ефективност, активно насърчаване на новаторството и образованието както и, особено що се отнася до изостаналите градски квартали – насърчаване на съобразен с околната среда, ефективен и достъпен градски транспорт, устойчиви стратегии за подобряване на развитието на градовете, укрепване на местната икономика и местната политика за пазара на труда, активна политика за образование и обучение за децата и младежите.

Докладът от Gisela Kallenbach (Зелени/ЕСА, Германия) подчертава значението на партньорството и разделянето на функции между градските и селските райони за балансирано и устойчиво териториално развитие като цяло. Парламентът призовава органите на управление на градските и селските райони, в сътрудничество с всички публични и частни заинтересовани лица, да определят своите общи предимства и да изготвят съвместни стратегии за регионално и подрегионално развитие, с цел гарантиране на по-добри условия и качество на живот за всички граждани на Съюза.

НАТУРА 2000 представлява важен инструмент за европейското териториално развитие, се казва в доклада. В тази връзка Парламентът настоява за цялостно изпълнение на изискванията на НАТУРА 2000 и за създаването на ландшафтни коридори и открити пространствени мрежи между защитените области, за да се позволи свободното разпространение и движение в растителния и животинския свят и по този начин да се съхрани биологичното разнообразие.

Депутатите призовават Съвета и държавите-членки, в духа на системата на управление на много нива, да включат в пълна степен местните и регионалните органи на управление, както и трансграничните публични органи, икономическите и социалните партньори и неправителствените организации и частни заинтересовани лица в програмата за действие за изпълнение на Териториалната програма, както и за изпълнение на Лайпцигската харта.

За да може населението в различните региони да получи възможността да ползва специфичните възможности и потенциал на своя регион, докладът призовава държавите-членки да осигурят във всички области на територията си наличност и достъпност на службите, които предоставят услуги от обществен интерес.

Депутатите приветстват факта, че Договорът от Лисабон обявява териториалното сближаване, заедно с икономическото и социалното сближаване за договорна цел и предвижда в тази област споделена законодателна компетентност между ЕС и държавите-членки.

Докладът призовава Комисията да даде ясно определение за териториално сближаване и да изброи целите за териториално развитие на Европейския съюз в подготвяната Зелена книга за териториалното сближаване.

Депутатите очакват да се даде най-висок приоритет на целта да се гарантира, че на всички граждани на Съюза, независимо в коя част на ЕС живеят, се предоставят равни възможности за развитие и достъп.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg