Френската Larousse се впусна в битка с Wikipedia

1046
Френската Larousse се впусна в битка с Wikipedia

Успехът на известната енциклопедия Wikipedia, един от десетте най-посещавани сайта в интернет, става доста завистлива. Ларус, издателят на известния френски речник, се впусна в битката за енциклопедии.

На larousse.fr интернет потребителите могат да получат информация за 150 000 заглавия на Ларус, но освен това биха могли са създадат собствени категории по темите, които ги вълнуват, пише френското издание LeFigaro.fr.

Приликата с Wikipédia обаче спира дотук. За енциклопедията на преден план остава колективната интелигентност непрекъснатото коригиране на информацията. Ларус, точно обратното, избира да заложи на други два коза: един етикет на вековно доверие и предварително да направи своите интернет потребители "експерти" в областта, която са избрали.

За всяка потърсена дума Larousse.fr предлага заглавия, произлизащи от голям речник. Те не могат да бъдат нито поправяни, нито пък може да се добави нещо към тях. Те имат призванието да се превръщат в метод на обяснение върху най-търсените теми. Там, където най-четените теми (израело-палестинският конфликт, климатичните промени и т. н.), произлизащи понякога от Wikipédia, Ларус смята да организира множество от различни гледни точки и да надскочи просто обяснението на потърсената тема.

По този начин всички интернет потребители ще могат да пиша по всяка тема, която ги вълнува. "Обективността, не вярвам в нея, подчертава в една от своите теми Вивиен Шантепи, директор маркетинг в Ларус. Докато човек може да пише, това означава, че има своя гледна точка. Основното е това, че тази гледна точка ще бъде отбелязана в нейната идентичност.

Ето и втората разлика: Wikipédia си служи с козовете на съвместната работа, където темите са писани от повече от 1000 души. Философията на проекта на Ларус се крие точно в обратното и може да се определи така: "една тема = на един автор".

Преди да се регистрира в сайта, потребителят може да създаде теми по свой избор и да направи своя характеристика, като сложи CV, снимка или линк към своя профил.

Под темата ще има място, в което неговите читатели ще могат да коментират написаното и да задават своите въпроси. Темата обаче си остава собственост на автора, пояснява Вивиен Шантепи. Експертите биха предпочели темите им да остават непроменени от анонимни посетители, както се случва в Wikipédia.

По този начин Ларус ще погъделичка егото на своите потребители. За да се появят истински експерти, сайтът работи върху система за отбелязване на принос към дадена тема, която ще позволи на по-популярните автори от енциклопедията да изпъкнат. И също така не пропуска да намери нов принос към своята хартиена версия, пише още френското издание.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...