Инфлацията в Китай през февруари се повиши до 2.7% на годишна база

510
Инфлацията в Китай през февруари се повиши до 2.7% на годишна база

Инфлацията в Китай през февруари е нараснала до 2.7% на годишна база, което е повишение в сравнение с регистрираната месец по-рано инфлация в размер на 2.2% в най-бързоразвиващата се голяма световна икономика.

Данните се оказаха обаче под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха инфлация в размер на 2.8% през месеца на годишна база.

През февруари търговският излишък на страната е бил втория по размер излишък, което добавя допълнително инфлационен натиск и води до поскъпване на цените на стоки като яйца, месо, алкохол, както и на наемите.

Данните увеличават очакванията на анализаторите, че централната банка на страната ще предприеме повишение на лихвите в усилията си да се бори срещу инфлацията и да охлади "нагорещената" икономика на страната.

Въпреки тези очаквания обаче, китайските индекси завършиха днешната сесия с повишение, като добавиха по над 0.5% към стойността си.

В основата на ускоряването на ръста на потребителските цени е било поскъпването с 6% в цените на храните през изминалия месец на годишна база. Като за все още относително ниските нива на китайската икономика, в сравнение с другите бързоразвиващи се икономики като индийската например, съдейства свръхпредлагането в индустриалния отрасъл.

Ускоряването на инфлацията води до реализиране на загуби от държащите средствата си на банкови депозити, като лихвите по депозитите възлизат на 2.52% на година.

През изминалата година китайската икономика нарасна с 10.7%, което бе и най-високият й темп на растеж от 1995 година насам, в резултат на бума на износ. Търговският излишък на страната през изминалата година възлезе на рекордните 177.5 млрд. долара.

Паричното предлагане в Китай е нараснало с 17.8% през февруари, което бе и най-голямото му месечно повишение от шест месеца насам, посочиха статистически данни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg