Инфлацията във Великобритания скача най-много през април от 7 г. насам

495
Инфлацията във Великобритания скача най-много през април от 7 г. насам

Инфлацията във Великобритания е скочила през април с най-много от 2002 г. насам до най-високото си ниво от повече от година, утежнявайки положението на Централната банка на Великобритания, която възнамерява да намали лихвените проценти, за да насърчи икономическия растеж, предава Bloomberg.

Потребителските цени са се увеличили с 3% през април, в сравнение с нарастване от 2.5% на годишна база през март, показват официалните статистически данни. Товa e най-голямото увеличeниe от 13 месеца насам, надхвърляйки осреднената прогноза от 2.6% на 37 икономисти, интервюирани от Bloomberg News. Цените през месеца са се увеличили с 0.8%, което е най-голямото покачване от почти седем години.

Инфлацията, подклаждана от цените на хранителните и енергийните продукти, в момента е на 0.1 процентни пункта под горната граница, поставена от правителството, което подсилва още повече страховете, че по-високите потребителски цени се настаняват в икономиката. Това може да попречи на експертите от Централната банка на Великобритания, които искат да намалят основния лихвен процент, за да избегнат рецесия. Банката намали основната лихва до сегашните 5% на три пъти от декември насам.

Управителят на банката Мервин Кинг ще даде сигнал дали финансовата институция има възможност да намалява още лихвения процент утре, когато ще представи прогнозите на банката за тримесечната инфлация.

Показателят вече надхвърли тавана от 2%, определен от банката за седеммесечен период. Покачването с 0.5 процентни пункта, в сравнение с март, е най-голямото увеличение от юли 2002 г. насам.

Кинг обяви на 29 април, че е възможно инфлацията да достигне горната граница от 3%, определена от банката и да я премине. Според английското законодателство Кинг е задължен да напише обяснително писмо до правителството, ако инфлацията надхвърли с повече от 1 процентен пункт предварително заложените 2% от банката.

Икономисти прогнозират, че банката все пак ще намали лихвените проценти, за да подкрепи икономическия растеж. Основната лихва ще бъде намалена до 4.25% до края на годината, според осреднената прогноза на 22-ма икономисти, интервюирани от Bloomberg.

Напрежението на кредитните пазари принуди Международния валутен фонд да прогнозира 1.6% икономически растеж за Великобритания през 2008 г. - най-слабият растеж от края на последната рецесия преди 16 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg