ING придобива пенсионния бизнес на Santander в Латинска Америка за 1.3 млрд. долара

358
ING придобива пенсионния бизнес на Santander в Латинска Америка за 1.3 млрд. долара

ING съобщи, че е постигнато споразумение за придобиване на пенсионния бизнес на Santander в Латинска Америка. Компаниите, управляващи задължителни пенсионни фондове, които са със седалище в Мексико, Чили, Колумбия и Уругвай, ще направят ING втората по големина компания за управление на пенсионни фондове в Латинска Америка.

ING и Santander водят отделни преговори за пенсионния и анюитетен бизнес на Santander в Аржентина, който на този етап не е включен в сделката по придобиването. Според условията на споразумението ING ще придобие 100% от акциите на Santander в изброените компании за управление на пенсионни фондове за обща сума от 1.3 милиарда щ. д. (960 милиона евро). Придобиването ще бъде финансирано изцяло от съществуващи вътрешни резерви. Сделката няма да се отрази върху съществуващата програма за обратно изкупуване на акции.

Пенсионният бизнес на Santander в Латинска Америка (без Аржентина) в момента има повече от 5.5 милиона клиенти и 5 084 служители и разпространява продуктите си предимно чрез мрежа от професионални консултанти. През 2006 г. пенсионният бизнес на Santander в Латинска Америка достигна 13.8 милиарда евро, управлявани активи към края на годината и печалба след плащане на данъци от 64 милиона евро.

В края на 2006 г. пенсионните бизнеси на ING и на Santander в Латинска Америка (без Аржентина) имаха активи под управление на обща стойност 35.5 милиарда евро. ING очаква да удвои активите под управление на пенсионните си фондове в региона между 2008 и 2011 г. При тази цена на придобиване сделката се осъществява при съотношение цена/печалба от 15.1 пъти печалбата за 2006 г.

ING вече има солидни позиции на пенсионните пазари в Чили и Мексико и е водещата компания за управление на пенсионни фондове в Перу. Тази транзакция ще разшири обхвата на ING в пенсионното дело към две нови страни, а именно Колумбия и Уругвай, и двете показващи устойчив ръст на БВП и растящо търсене на продукти за управление на личните финанси.

След приключване на придобиването ING ще стане третата пенсионна компания в Мексико, третата в Чили, петата в Колумбия и номер две в Уругвай. Сделките подлежат на различни одобрения от страна на националните регулаторни органи и се очаква да бъдат финализирани в края на 2007 г. и началото на 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg