Историята на първия банкомат в света

4776
Историята на първия банкомат в света

© Pixabay.com

Първият банкомат в света се появява на улица в Северен Лондон точно преди 50 години, променяйки ежедневното банкиране за милиони хора от цял свят, съобщава Daily Telegraph.

На 27 юни 1967 г. банкоматът, инсталиран пред клон на Barclays в Енфлийлд, Северен Лондон, започва да функционира. Клиентите, които трябвало да теглят пари, вече нямало нужда да разчитат на касите в банките, които затваряли врати в 15.30 ч.

Ограниченото работно време на банките по онова време вдъхновява Джон Шепърд-Барън, британски изобретател и бизнесмен, работещ за печатницата на банкноти De La Rue, да създаде машина, която дава пари в брой.

Шепърд-Барън измислил идеята за „автоматична каса“ през 1965 г., след като пристигнал в банката си „с една минута закъснение“, за да изтегли пари. Вписвайки се напълно в стереотипа на изобретателите, идеята му хрумнала, докато се къпел в банята.

„Помислих си, че трябва да има начин да получавам собствените си пари навсякъде в света или във Великобритания. Сетих се за машината за раздаване на шоколад, но замених шоколада с пари“, разказва Шепърд-Барън.

Същата година той се запознава с генералния мениджър на Barclays, докато той обядва и успява да сподели идеята си с него „над чаша розов джин“. Две години по-късно е инсталиран първият банкомат пред клон на Barclays в Eнфийлд. Това е първата от шестте поръчани машини.

Керъл Грейгууз работела в клона, когато бил открит банкоматът. Тя била само на 16, когато започнала да работи там през 1965 г., първоначално в машинната зала, а по-късно и в касовия отдел. Керъл, която сега е на 68 години, казва, че едва ли някой е осъзнавал каква огромна разлика ще породят новите машини в живота на хората.

Банкоматът станал хит мигновено, но Грейгууз казва, че все пак имало и проблеми. Банкоматът бил толкова популярен, че често оставал без пари през уикенда и банката „трябвало да успокоява някой и друг разгневен клиент“ в понеделник. По онова време всичко се правело ръчно, а това бил „дълъг и мъчителен процес“.

„Всички чекове и кредити бяха записвани в счетоводните книги, а след това и в индивидуалните сметки на клиентите. Помня, че главният счетоводител пресмяташе лихвата всеки ден на ръка, върху огромните листове на счетоводните книги. В края на деня всичко трябваше да излиза“, разказва Керъл.

„Помня, че трябваше да оставам в клона много пъти до 21 ч., дори ако едно пени не излизаше. Всички – от мениджъра до редовите служители, оставаха и помагаха“, допълва тя.

Грейгрууз работела в клона на Barclays 30 години и видяла огромните последици от банкоматите за ролята на касиерите, които се съсредоточили повече върху продажбите.

„С усъвършенстването на банкоматите, предоставящи пари на клиентите, балансите им и всички останали услуги, както и огромния растеж на интернет банкирането, ролята на касиерите се промени, като акцентът се поставя върху различни банкови услуги, включително ипотеки, спестовни сметки и заеми“, казва Грейгрууз.

Как работел първият банкомат?

Макар че първият банкомат наистина предоставял удобство, клиентите не можели да игнорират напълно работното време на банките. Дебитните карти все още не са измислени и клиентите трябвало да получават специални ваучери от банката, които били обработвани по същия начин като чековете и теглени от клиентската сметка.

Всеки ваучер бил на стойност десет паунда и бил валиден шест месеца. Ваучерите били издавани само на „одобрени клиенти“, които получавали шестцифрен код, известен само на тях и на мениджъра на клона. Върху ваучерите бил напечатан неразбиваем код със същите цифри.

Тегленето на пари през банкомат е възможно без карта и сметка Сумите, които могат да бъдат изпращани през Cash M, трябва да бъдат кратни на 10 лева с максимален размер 400 лева

Клиентите подписвали ваучера и го слагали в отвор на банкомата. След това машината проверявала ивицата „въглерод-14“ върху ваучера, който бил леко радиоактивен материал. След това клиентите трябвало да въведат кода си, който трябвало да съвпада с този върху ваучера. Ако двата кода съвпаднели, парите излизали на банкноти от един паунд в друг отвор.

Хората, които се нуждаели от повече от десет паунда, можели да повторят процеса с допълнителни ваучери.

В момента във Великобритания има около 70 000 банкомата. Много от тях не само позволяват на клиентите да теглят пари, но и да влагат пари в сметките си, да плащат сметки или да изпращат пари на други хора.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...