Как да спасим парите си от инфлация?

7095
Как да спасим парите си от инфлация?

© Pexels.com

Лихвите по депозитите у нас клонят към нула.

Инфлацията, от своя страна, е на сравнително високо ниво от над 3%.

Това създава доста негативни предпоставки за потребителите, които буквално губят пари, докато държат спестяванията си на депозит.


Тази ситуация е нова за България, тъй като до сега „ножицата между лихви и инфлация“ никога не е била толкова голяма у нас, коментира пред журналисти Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на КВС Груп за България.

Това поражда необходимостта от нов инвестиционен хоризонт, тъй като познатата формула „пари на депозит“ вече просто не работи в полза на потребителите. Групата на KBC в България предлага решение на проблема чрез най-новото си дружество - KBC Асет мениджмънт.

Дружеството, което управлявайки активи за 180 млрд. евро, вече предлага първия си инвестиционен продукт и на родния пазар - фондовете KBC ExpertEase. Те са достъпни чрез дистрибуторската мрежа на местното управляващо дружество на KBC - ОББ Асет Мениджмънт.

По думите на Андронов, за разлика от депозитите, при които инвеститорите са пасивни, влагането в инвестиционен фонд, предлага много повече възможности. Чрез този продукт всеки потребител в България, може да инвестира на международните пазари, тъй като минималната сума за стартиране е фиксирана на 100 евро.

Целта на фондовете ExpertEase е да съчетаят зоната на комфорт на клиента с конкретно инвестиционно решение. Тази иновативна инвестиционна философия се нарича "Инвестиране в зоната на комфорт" (CoZI). Зоната на комфорт се определя не само от собствените знания и опит на клиента, от неговите финансови средства и цели, от продължителността на избрания инвестиционен период, но и от неговия толеранс към поемане на загуби. 

Йохан Лема, главен изпълнителен директор на KBC Асет Мениджмънт и Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC Груп в България

Потребителите ще получат пълно съдействие от експертите на KBC и ОББ, така че да изберат най-полезния за тях продукт, посочвайки сами какъв риск са готови да поемат. Така чрез закупуването на един инвестиционен инструмент реално се изгражда силно диверсифицирано портфолио, тъй като фондовете влагат парите във всевъзможни активи, като акции, облигации, държавни ценни книжа, валути и прочее.

Експертите на управляващото дружество следят ситуацията на международните пазари и спрямо персонализирани препочитания на потребителите и пазарната ситуация, управляват парите, така че да трупат доходност.

От своя страна, потребителите могат да следят какво се случва в реално време и да излязат от позицията по собствено желание. Инструментът работи по познатия начин – колкото по-нисък риск предпочитате, толкова по-малка би била доходността и обраното.

При средно ниво на риск потребителите могат да очакват доходност, която да конкурира инфлацията и по този начин да защитят спестяванията си. Освен това дружеството предлага много високо ниво на защита, така че инвеститорите да не изгубят парите си в резултат на пазарни корекции и сривове.

„Искаме да направим инвестирането достъпно за всеки“, посочи главният изпълнителен директор на KBC Асет мениджмънт Йохан Лема по време на представянето на дружеството у нас.

Благодарение на навлизането на управляващото дружество на родния пазар, българските потребители ще имат достъп до същите продукти, както и белгийските или ирландските потребители. Потенциалът на българския пазар на инвестиционни продукти е огромен.

В Белгия цели 21% от клинетите на групата имат собствено инвестиционно портфолио, докато у нас този дял е едва 2%, посочи Лема.

Това, че депозитите на физическите лица у нас надхвърлят 50 млрд. лева, също дава ориентация какъв е потенциалът на пазара, добави Андронов.

Въпреки че KBC Асет мениджмънт и ОББ Асет мениджмънт ще оперират като две отделни дружества, реално те няма да се конкурират, а ще работят заедно. Това е модел, който KBC използва във всички страни, в които развива дейност, като се разчита на местните дружества да дистрибутират международните продукти на групата, разясни Лема.

По думите му KBC Асет мениджмънт ще инвестира предимно на международните пазари, а не у нас, тъй като се гони високо ниво на диверсификация. 

Дружеството ОББ Асет мениджмънт, което управлява активи за 239 млн. лева, има лидерска позиция на този пазар у нас с дял от близо 14%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg