При много от най-близко наблюдаваните криптовалути с голяма капитализация се наблюдава значителен натиск от продажби на пазара. Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE) и Bitcoin Cash (BCH) спаднаха съответно с 4,5%, 5,8% и 3,8% през последните 24 часа.

Тези движения се случват въпреки сравнително силното ценово действие на фондовия пазар, като редица по-спекулативни мемe акции поскъпнаха, отбелязва Motley Fool. При положение че криптовалутите са тясно свързани с тези активи (особено когато става дума за мемe токени като Dogecoin), трябва да се зададе въпросът - какво се случва тук?

Изглежда, че известна несигурност около предстоящото заседание на Федералния резерв води до спадове сред основните токени, което допринася за несигурност при макросредата. Но има и някои ключови фактори, специфични за криптото, които също изглежда са в сила.

Макро/регулаторната несигурност остава

Статутът на Ethereum като втората по големина криптовалута в света означава, че тя е топ дигитален актив във фокуса на много конвенционални инвеститори, които искат да диверсифицират. Това също така означава, че регулаторните органи са склонни да обръщат по-голямо внимание на този токен, особено с предстоящото решение за спот ETF на Ethereum.

Несигурността около одобренията на тези ETF в САЩ продължава да бъде висока, въпреки че други юрисдикции вече одобриха борсово търгувани продукти, насочени към ETH.

Освен това през последните дни значително внимание предизвика съдебният иск, подаден срещу SEC от разработчика на Ethereum Consensys. Това съдебно дело има за цел да предотврати това, което ищецът нарича "незаконно изземване на правомощия". Това е ход, който много хора в крипто общността приветстват, преди ключовите регулаторни решения в тази сфера.

Остава да се види и другото регулаторно въздействие на борси като Coinbase за листване на фючърси върху Dogecoin, наред с други продукти. Засега тези три токена вероятно ще получат извънредно голям контрол на този фронт, като инвеститорите явно подхождат по-предпазливо към тях.

Хонконг ETF

На този фон, днес Хонконг стартира шест борсово търгувани фонда за Bitcoin и Ether - първите в Азия, които предлагат на инвеститорите на дребно възможността да търгуват с криптовалутите на спот цени.

ETF-ите за криптовалути са емитирани от три китайски компании - China Asset Management, Bosera Asset Management и Harvest Global Investments.

Комисията по ценни книжа и фючърси (SFC) на Хонконг одобри трите доставчика преди две седмици. Китайският регион е едно от първите места в света, където се одобрява ETF за Ether.

Крипто ETF-ите позволяват на инвеститорите да получат експозиция към движението на цените на базовите активи, без да се налага да притежават дигиталната валута директно. Този ход се разглежда като положителен за пазарите в Хонконг.

"Тук се играе по-голяма игра. Пускането на тези нови ETF-и поставя Хонконг една крачка пред Сингапур и Дубай, които също се опитват да се утвърдят като регулирани центрове за цифрови активи", казва пред CNBC Антони Тренчев, съосновател на крипто борсата Nexo.

"Предимството на първия е всичко в тази игра."

Тренчев отбелязва, че Япония, Сингапур и Южна Корея може да са следващите, които ще одобрят подобни продукти през следващите две години.

Bitcoin се търгуваше за $62 100 в 11:40 ч. българско време, докато Еther варира около $3 090, според данни на Coin Metrics.