Какво е МВФ?

1493
Какво е МВФ?

© Кристалина Георгиева; снимка: YouTube/IMF

През миналата седмица се проведе годишната среща на Международния валутен фонд, като това е първо такова събитие, откакто фондът има нов управляващ директор – българката Кристалина Георгиева.

Решенията, взимани от Международния валутен фонд (МВФ), оказват влияние на хората по света.

Но какво точно е МВФ, защо е толкова важен и какви са критиките по негов адрес?


Какво е МВФ?

МВФ е международна организация, в която членува почти целият свят – 189 страни-членки. Те работят заедно в опит да стабилизират глобалната икономика, пише BBC. 

Всяка една страна по света може да кандидатства за членство, докато спазва няколко конкретни изисквания.

Сред тях попадат осигуряването на информация за националната икономика и заплащането на определна сума пари, наречена абонамент за квота. Колкото по-богата е държавата, толкова по-висока е цената на квотата.

  • МВФ прави три основни неща, за да следи и подкрепя икономиката:
  • Следи икономическите и финансови събития. Прави мониторинг на това как страните се представят и какви са рисковете, свързани с икономиките им
  • Съветва членуващите държави как да подобрят икономическото си представяне
  • Предоставя краткосрочни заеми и подкрепа на дъжрави, които имат нужда от подкрепа

Тези заеми са главно финансирани от парите, давани за квоти. През 2018 г. Аржентина получи най-големият заем, отпускан в историята на МВФ, възлизащ на 57 млрд. долара.

Общата сума, с която разполага организацията за кредити, достига внушителните 1 трлн. долара.

Какво се обсъжда на срещите на МВФ?

Банкери, правителства и директори на компании обсъждат най-важните икономически въпроси по време на срещите на МВФ.

Членовете на организацията се стараят плановете им да бъдат координирани.

През тази година търговските спорове, слабият икономически растеж, забавянето в производството и корпоративния дълг бяха основните теми.

Какви са постиженията на МВФ?

МВФ често се описва като кредитор от последна инстанция, тъй като организацията се намесва обикновено във времена на криза, помагайки на страни, изпаднали в остри финансови сътресения.

Икономисти, като Бенджамин Фрийдман от Harvard University, смятат, че е трудно да се измери успеха на организацията, тъй като няма как да знаем дали нейните политики са по-лоши от алтернативите, които биха могли да настъпят, ако тя не се намеси.

Някои възхваляват ролята на МВФ в подкрепата на Мексико, след като страната изпада в неплатежоспособност по дълговете си в началото на 1980-те години.

По-скорошен случай е Бразилия, която получи заем от МВФ през 2002 г., за да избегне дефолт по дълга си. Благодарение на намесата, бразилското правителство успя да възстанови икономиката си сравнително бързо, изплащайки заема две години предсрочно. 

Какви са критиките?

Условията, при които МВФ отпуска заеми на страните, понякога се описват като прекалено сурови.

В миналото сред изискванията на организацията бяха мерки, като поемане на по-малко външен дълг, намаляване на корпоративните данъци и отварянето на икономиките за чуждестранни инвестиции.

Гърция е една от страните, която трябваше да се съобрази със сходни условия, когато през 2009 г. глобалната финансова криза удари силно икономиката на южната ни съседка.

След като получи спасителен заем от МВФ, Гърция трябваше да направи някои промени. Критиците смятат, че програмата по съкращаване на разходите, приложена за да намали нуждата от външни заеми, е била прекомерна и е навредила на икономиката и обществото.

Понастоящем безработицата в Гърция продължава да е доста висока, възлизайки на 17%, но все пак е далеч от пика си от 2013 г., когато достигаше 27%.

Кой оглавява МВФ?

Българската Кристалина Георгиева пое най-високия пост в МВФ – управляващ директор.

Родният икономист преди това се подвизаваше като изпълнителен директор на Световната банка, като наследи начело на МВФ Кристин Лагард.

Георгиева е първият специалист от България, който оглавява организацията.

Откакто е създаден МВФ, традиционно европейци заемат управленската позиция, докато Световната банка обикновено се ръководи от гражданин на САЩ. 

Защо е създаден МВФ?

МВФ е създаден на конференцията в Бретън Уудс през 1944 г., проведена в САЩ.

На нея присъстват делегати от 44 страни по време на Втората световна война, включително Великобритания, САЩ и СССР.

На конференцията се обсъждат финансови споразумения на фона на очаквания край на войната, включително как да се стабилизрат обменните валутни курсове и как да се финансира възстановяването на европейските икономики.

Може ли Северна Корея да стане член на МВФ?Трудно, но не невъзможно


Две организации биват родени в резултат на тази конференция – Международният валутен фонд и Световната банка.

Членовете на МВФ се съгласяват за система от фиксирани валутни курсове, която престава да функционира в началото на 1970-те години.

МВФ и България

Историята на икономическите реформи в България е тясно свързана с историята на отношенията с МВФ, се посочва на сайта на българското Министерство на финансите.

България е член на МВФ от 25 септември 1990 г. Квотата на България в МВФ е 896.3 млн. СПТ.

За периода 1991 – 2004 г. България сключва общо осем споразумения с МВФ. Успешно приключили са програмите с фонда след 1997 г., в рамките на които България е изпълнила всички свои ангажименти и е получила договореното финансиране в пълен размер.

През 2007 г. страната ни осъществи операция по предсрочно погасяване на дълга към МВФ, като по този начин изплати окончателно задълженията си към фонда.

Членството на България в Европейския съюз е основата за преминаването на нов етап в отношенията между МВФ и страната ни, които се развиват по смисъла на общото сътрудничество на институцията с нейните членове, като се осъществяват годишни прегледи по изпълнението на макроикономическите показатели и финансово-икономическите политики в контекста на консултациите по член ІV от Учредителния договор на МВФ (провеждат се на 12-месечен цикъл), както и експертни визити на мисията за България в рамките на годината.

Това е обичайния формат, по който международната финансова институция взаимодейства със страните, с които няма съгласувани програми за изпълнение.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Lubomir
# 0
14:10 | 21 October 2019
Сталинка се оказа най-подходящата от комунистическото потекло на интернационалистите.Браво
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg