Китайската икономика с ръст от 10.6% за първото тримесечие

382
Китайската икономика с ръст от 10.6% за първото тримесечие

Китайската икономика отбеляза ръст от 10.6% през първото тримесечие на годината, което превиши леко средните очаквания на анализаторите за повишение от 10.4%.

Регистрирано е известно забавяне, след като през предходното тримесечие ръстът на най-бързо развиващата се икономика възлезе на 11.2%.

Инфлацията през март е била при ниво от 8.3%, което бе близко до най-високото й ниво от 11 години насам, отбелязано през февруари.

Правителството на страната полага усилия за ограничаване на ръста на цените на храните, които водят до сериозно влошаване на стандарта на живот, особено при най-бедните.

От централната банка заявиха, че ще продължават с рестриктивната си политика, в усилията да се справят с повишението в цените, което може да се изрази в по-нататъшно забавяне на ръста на китайската икономика.

В основата на ръста през изминалите три месеца са продължили да бъдат инвестициите и вътрешното потребление, които са неутрализирали негативното въздействие на най-големите от 50 години насам зимни бури.

Потреблението в страната е отбелязало повишение с 25.9% за първото тримесечие на годишна база, което е ръст, в сравнение с регистрирания от 24.3% за януари и февруари ръст.

Продажбите на дребно са се повишили с най-високия си темп от 1999 година насам, след като са отбелязали ръст от 21.5%.

Анализаторите очакват ръстът на китайската икономика да се забави до 9.3% през тази година, в резултат на сериозното очаквано забавяне на щатската и световната икономика като цяло.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg