KKR очаква 1.25 млрд. долара от IPO-то си

568
KKR очаква 1.25 млрд. долара от IPO-то си

KKR & Co ще последва примера на конкурента си Blackstone Group – във вторник компанията обяви, че планира да проведе първично публично предлагане.

Компанията очаква да набере около 1.25 млрд. долара чрез IPO-то, които ще използва за разрастване на бизнеса, съобщава АП.

KKR, която стана особено популярна, след като купи RJR Nabisco за 25.1 млрд. долара, ще проведе IPO-то през третото или четвъртото тримесечие на 2007 г., а книжата ще се търгуват на Ню Йоркската фондова борса под символа KKR.

Новината идва след като акциите на Blackstone Group поевтиняха с 4.1% след проведеното IPO на стойност 4.75 млрд. долара.

За много инвеститори предлагането на Blackstone бе идеална възможност да навлязат в проспериращия сектор на големите компании със собствен капитал, които купуват фирми в затруднено положение, изправят ги на крака и след това отново ги правят публични или ги продават – като и в двата начина печалбата за компания е доста апетитна.

KKR е една от на-печелившите компании от този тип. Тя осъществи две от най-големите сделки в историята на САЩ, като закупи TXU Corp и First Data Corp.

Основателите на Blackstone – Стивън Шварцман и Питър Питърсън прибраха 2.56 млрд. долара в широко коментираното IPO.

Във вторник Blackstone обявиха първата си сделка като публична компания – купуването на Хилтън срещу 18.5 млрд. долара. В резултат цената на акциите на Хилтън се покачи с 32% спрямо нивото, на което затвориха във вторник.

От KKR заявиха, че засега нямат планове за предстоящи придобивания. Към 31 март активите на компанията са на стойност 53.4 млрд. долара, в сравнение с 18.3 млрд. долара в края на 2002 г. Печалбата за 2006 г. е в размер на 1.11 млрд. долара, което е повишение от 12% спрямо 2005 г. (941.5 млн. долара). Компанията се слави и като извършилата първото придобиване на стойност над 1 млрд долара.

Сред рисковите си страни компанията посочва вариращия размер на приходите и печалбите й, което може да направи цената на акциите нестабилна.

KKR не съобщават броя на акциите, които ще предложат. Очакванията за 1.25 млрд. долара са само ориентировъчна цифра, уточниха те. Сред мениджърите на емисията са Morgan Stanley и Global Markets, които бяха и сред 16-те банки, менажирали IPO-то на Blackstone.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg