Кои държави превърнаха гражданството си в скъпа стока?

7844
Кои държави превърнаха гражданството си в скъпа стока?

© Pixabay.com

Програмите за предоставяне на гражданство на инвеститори съществуват от десетилетия като форма страните да увеличат приходите си, пише ВВС.

Канада и карибският остров Сейнт Китс и Невис започват своите програми през 80-те години на миналия век, а САЩ и Великобритания – през 90-те години.

Програмите за гражданство позволяват на чужденците да инвестират в бизнес, да купуват недвижими имоти или да даряват пари директно на правителството на страната в замяна на виза или паспорт.

Сейнт Китс и Невис започна инициативата си през 1984 г. - една година след обявяването на независимостта си от Великобритания, за да получи повече пари от предприемачите, които искаха да се възползват от тропическите плажове и ниските данъци.

В началото островът привлече едва стотина участници. Но през 2009 г. паспортите на острова позволяваха влизането без виза в 26 страни от Шенгенското пространство и търсенето бързо се увеличи.


Индустрията постигна огромен растеж в последните години. През 2014 г. САЩ за първи път отмени имигрантските визи за инвеститори преди края на фискалния период.

Консултантската компания CS Global Partners с централа в Лондон оценява инвеститорите в процеса на получаване на паспорт. Компанията казва, че интересът към услугите й е нараснал четирикратно в последната година.

„Виждаме големи промени. Хора от страни, които никога не са се интересували от второ гражданство за инвестиции, задават въпроси в интернет. Например през март консултациите от Турция се увиличиха с 400%“, казва генералният директор на компанията Миша Емет.

Събития, като решението на Великобритания да напусне ЕС и президентските избори в САЩ през 2016 г., породиха интерес към програмата. „В деня, когато беше обявен резултатът за брекзит, телефоните ни не спряха да звънят, имаше много очевидна паника“, допълва Емет.

Променящи се клиентиБогатите частни инвеститори от страни с бурноразвиваща се пазарна икономика стимулират тази тенденция, според Международния валутен фонд (МВФ). Данните от противоречивата визова програма ЕВ-5 на САЩ, която позволява на чужденци да инвестират в недвижимо имущество в замяна на ускорено получаване на гражданство или зелена карта, показват, че демографията се променя, казва Питър Джоузеф, генерален директор на организацията Invest In USA.

Китай е основният източник на молби, които съставляват общо около 80%. Но молбите от държави, като Виетнам, Индия и Бразилия, също се увеличават“, казва Джоузеф. Пол Уилямс от организацията La Vida Golden Visas, специализирана във второто гражданство и местожителство в Европа, работи с клиенти от над 50 държави.

След като Великобритания гласува за брекзит, за първи път се наблюдава интерес и от страна на британски граждани.

Гражданството – гореща стокаНай-известните програми са на Карибите, където белите пясъчни плажове, смекчените изисквания за местожителство и краткото време за обработване на молбите привличат инвеститорите.

Например, за да станете граждани на карибския остров Доминикана, трябва да инвестирате 100 000 долара, без да е нужно да прекарвате време там, нито пък да чакате. Подобни програми стимулират сериозно икономиката.

В Сейнт Китс и Невис паспортите са основният износ на страната, а генерираните приходи помогнаха на държавата да изплати дълга си и подпомогнаха възхода на строителството.

По данни на МВФ, предоставянето на гражданство срещу програми за инвестиции възлиза на 14% от БВП на Сейнт Китс и Невис през 2014 г., а според други данни програмата може да е помогнала за 30% от приходите на правителството през 2015 г.

Но все повече богати държави предлагат „гражданство срещу пари“. Сходни програми в Нова Зеландия струват 1.5 млн. новозеландски долара (1.07 млн. американски долара), популярна опция сред технологичния елит от Силициевата долина в Калифорния. Във Великобритания програмата струва 2 млн. паунда (2.58 млн. долара), а в САЩ – 500 000 долара.

Джоузеф казва, че програмата
EB-5 е най-ценната за страната и вече носи по 1 млрд. долара за американската икономика на тримесечие. „Наблюдаваме експонентен растеж от финансовата криза през 2008 г., като до момента растежът надхвърля 1.200%."

Големият интерес към американската програма се дължи отчасти на сравнително стабилната икономика и сигурната инвестиционна среда, но също и на ниското ниво на минимална инвестиция. Програмата ЕВ-5 изисква инвестирането на 500 000 долара в области, които помагат за създаването на работни места.

САЩ ограничават общия брой на издадените визи всяка година чрез програмата на 10 000. „Въпреки че в момента има над 23 000 чакащи молби от инвеститори“, казва Джоузеф.

По последни данни 23 държави – от Кипър до Сингапур, предлагат някакъв вид местожителство срещу инвестиция или план за гражданство и се създават все повече сходни програми в цяла Европа.

Почти половината от всички страни членки на ЕС предлагат някаква форма на местожителство срещу инвестиция или програми за гражданство.

Ключът е в мобилносттаСамо за 50 000 долара (в Литва) и 10 млн. долара (във Франция) чужденците могат да си купят законен статут, за да живеят, работят и имат финансов живот в различни държави. Може би най-важното е да си купят достъп до пътувания без виза в страни от целия свят.

Някои хора определят цената според броя на страните, в които един човек може да пътува без виза. Така че в момента германският паспорт осигурява безвизово пътуване до най-много страни“, казва Емет.

В глобализиран свят, където парадоксално политическата изолация е във възход, тази свобода на придвижването е привлекателен елемент. Андрю Хендерсън, американски предприемач и основател на блога, подкаст и консултантска компания Nomad Capitalist, има четири паспорта и работи за пети.

Различните гражданства му осигуряват множество предприемачески възможности и по-малко данъци.

Според Уилямс индустрията може да се смята за барометър за оживлението в света и много инвеститори, с които работи, гледат на програмата като на мрежа за сигурност. „Мнозинството от клиентите ни не живеят в страната, в която инвестират. Те смятат гражданството за застрахователна полица“, допълва Уилямс.

Страна за проданТези програми предизвикват и някои противоречия. Трябва ли да се продава гражданството? Противниците казват, че не трябва. В началото на 2017 г. в САЩ двама сенатори, Даян Фейнстен от Демократическата партия и Чък Грасли от Републиканската партия, внесоха законопроект за отмяна на програмата
EB-5.

„Грешка е да имаме специален път за получаване на гражданство за богатите, докато милиони хора чакат за визите“, казва Фейнстейн. Други са притеснени от прането на пари, престъпната дейност и избягването на нормалните имиграционни системи.

През май ФБР откри визова измама на стойност 50 млн. долара, която включваше китайски инвеститори в програмата
EB-5. През април Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ повдигна обвинения срещу мъж от Айдахо, в североизточната част на страната, който похарчил парите на китайски инвеститор за нови къщи и автомобили вместо да ги използва по предназначение за проекти за недвижими имоти.

Програмата на Сейнт Китс и Невис се натъкна на проблеми с американското министерство на финансите, когато подозрителни ирански агенти бяха заловени да използват паспорти на острова, за да перат пари в банки в Техеран в нарушение на американските санкции.

Ето причината да има само четири цвята паспорти по света Как една страна определя цвета

Противоречията около програмата EB-5 достигнаха и до Белия дом, когато компанията за недвижими имоти на семейство Къшнър беше обвинена в конфликт на интереси заради използването на името на Джаред Къшнър - зет на президента Доналд Тръмп, за привличането на китайски инвестиции в проект за недвижими имоти в Ню Джърси, североизточната част на САЩ.

Но в свят, в който границите се затварят, търсенето на тези услуги ще продължи да расте, смятат експертите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg