Коя е държавата с най-високи данъци в света?

2167
Коя е държавата с най-високи данъци в света?

© снимка: Pixabay

Франция е държавата с най-тежко данъчно бреме в класацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Статистиката на ОИСР показва, че през 2017 г. френската хазна е събрала 46.2% от брутния вътрешен продукт на страната под формата на налози.

За сравнение през 2016 г., делът им в икономиката е бил 45.5%, а през 2000 г. - едва 43.4 на сто.

Франция изпреварва Дания, която през последните 15 години твърдо държеше "лидерството" за най-високи данъци. През 2017 г. обаче делът им се понижава до 46 на сто от БВП, в сравнение с 46.2% през 2016 и 46.9% през 2000 г.

Като цяло данъчното бреме в най-развитите икономики в света продължава устойчиво да нараства, отчитат от ОИСР. То бележи ръст в 19 от общо 34 държави, които са предоставили предварителни данни за 2017 г., а средното му равнище достига рекордните 34.2% от БВП. През 2016 г. този показател бе на ниво от 34 на сто, а през 2000 г. - 33.8%.

Съотношението между данъчната тежест и брутния вътрешен продукт надвишава предкризисните си нива в 21 държави. Само в 9 от тях то е по-ниско, отколкото преди 2008 г. - Канада, Естония, Унгария, Ирландия, Литва, Норвегия, Словения и Швеция.

Опитите на голяма част от правителствата да намалят бюджетните си дефицити и да ограничат негативните ефекти от финансовата криза доведоха до сериозно увеличение на данъците в много от развитите държави, посочват анализаторите на ОИСР. 

Най-голяма остава тежестта на косвените налози, като данък добавена стойност. Средният размер на ДДС достига исторически връх от 6.8% от БВП в държавите от ОИСР, а общият му дял в данъчните приходи вече е над 20 на сто.

Увеличаването на данъците във Франция е една от основните причини за публичното недоволство, което ескалира в масови протести и размирици по улиците на френските градове. Движението доби популярност, като "бунтът на жълтите жилетки" започнаха и като реакция срещу повишването на данъците върху горивата. 

Но Франция, макар и да заема първото място в класацията за най-високата данъчна тежест, не може да се "похвали" с най-силния ръст на данъците през последната година. В процентно изражение те се увеличават най-силно в Израел - с 1.4 процентни пункта, до 32.7% от БВП.

Второто място е за САЩ, където съотношението между данъчната тежест и БВП нараства с 1.3 процентни пункта, до 27.1% от БВП. Експертите на ОИСР обаче уточняват, че това повишение до голяма степен се дължи на еднократното репатриране на корпоративния данък върху печалбите на американските компании от чужбина.

Най-ниско е данъчното бреме в Мексико - едва 16.2 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Чили и Ирландия също са в дъното на класацията съответно с показатели от 20.2 и 22.8 на сто от БВП.    

България не попада в класацията на ОИСР, но по данни на Министерство на финансите през 2017 г. относителният дял на данъчните приходи (включително приходите от осигурителни вноски) отчита повишение от 1.4 процентни пункта на годишна база и достига 28.1% от БВП.

Източник: ОИСР 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...