МВФ прогнозира ръст на световната икономика от 5.2% през тази и следващата година

366
МВФ прогнозира ръст на световната икономика от 5.2% през тази и следващата година

Международният Валутен Фонд прогнозира ръст на световната икономика от 5.2% през 2007 и 2008 година, което би било и най-продължителния й значителен ръст от 50-те години насам.

Ръстът през първата половина на годината е продължил да бъде ускорен, воден от значителното повишение на развиващите се икономики. Икономиката на Kитай отбеляза ръст от 11.5%, което е и най-голямото й повишение от 13 години насам.

Добре се представят и икономиките на страни, като Русия и Индия, подпомогнати от значителните по размер чуждестранни инвестиции и високите цени на петрола.

Въпреки, че ръстът на най-голямата световна икономика - тази на САЩ, се забави през първото тримесечие, тя прояви тенденция на възстановяване на растежа, след като през второто тримесечие на годината се повиши с 3.4%, изпреварвайки средните очаквания на анализаторите. За цялата година се очаква ръстът на икономиката на страната да възлезе на 2%.

Прогнозираният ръст на световната икономика за тази и следващата година от МВФ е с 0.3 процентни пункта по-висок от предварителните прогнози на фонда направени през април.
Като заплаха пред ръста на световната икономика от МВФ определят високите цени на петрола, който се търгува на нива близки до рекордните такива постигнати през изминалата година.

От МВФ определят като повишен и рискът пред световните финансови пазари, след рекордното повишение на индексите, както на развиващите се, така и на развитите пазари, като той остава по-голям за развиващите се такива.

Увеличава се и кредитният риск, като за това свидетелстват рекордното повишение на задлъжнялостта и силното нарастване на лошите кредити, дори и в развитите страни като САЩ.

Нарастването на кредитния риск за световната икономика е и основна причина за повишения риск пред финансовите пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg