OMV участва в предвидения терминал за течен природен газ в Ротердам

617
OMV участва в предвидения терминал за течен природен газ в Ротердам

OMV Aktiengesellschaft, водеща петролна и газова компания в Централна Европа, придоби 5% капиталов дял в проектирания терминал за течен природен газ (LNG) в Ротердам.

Днес, OMV Gas International GmbH, собственост на OMV, подписа съответстващо споразумение. OMV, DONG Energy (Дания ) и Essent (Холандия) всяка, от които е придобила по 5% капиталов дял от терминала, който е консорциум от N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) и Koninklijke Vopak N.V. (Vopak). Партньорите съобщиха, че финалното решение за инвестиране е взето да се изгради терминал за течен природен газ в Ротердам.

Очаква се терминалът да започне напълно работа през втората половина на 2011 г. Консорциумът оцени, че крайната стойност на проекта по терминала за течен природен газ ще възлезе на около 800 млн. евро.

Вернер Аули, член на изпълнителния борд на OMV, отговарящ за OMV Gas, заяви: “Нашите инвеститорски проекти в LNG и в тръбопроводите са важни компоненти в осъществяването на стратегията ни за растеж. През 2006 г. вноса на LNG в Европа представлява 11% от общия газов пазар. Капацитетът ще бъде удвоен до 2010 г. В дългогодишен план, LNG ще заема 25% от общите доставки за Европейския съюз.

В рамките на общото развитие на Европейските енергийни пазари, значимостта на природния газ нараства постоянно като се приема за свързващо звено към бъдещето.”

Райнхард Митчек, старши вице-президент на отдел „Логистика”, в рамките на OMV Gas International GmbH, каза: ”Това сътрудничество в Холандия е важна стъпка за бизнеса на OMV, относно течния природен газ (LNG). С участието ни в проекта Adria LNG в Хърватска и с нашето обвързване към проекта в Ротердам, ние заемаме отлична стратегическа позиция в два основни региона за течен природен газ в Европа.”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg