Персийските капитали поеха на запад

956
Персийските капитали поеха на запад

Капиталите на страните от Персийския залив, наводнени от неусвоените петродолари, потекоха към чуждестранни компании, придобивайки дялови участия срещу рекордни суми.

Вчера Абу Даби склони да плати $1.35 млрд. за 7.5% от капитала на Carlyle Group, който е и вторият по големина инвестиционен фонд в света с активи от над $75.6 млрд. Между Дубай и Катар се разгоря ожесточена надпревара за придобиване на дялове от Nasdaq Stock Market Inc., London Stock Exchange Group Plc и OMX AB, съобщава Bloomberg.

Катар спечели доверието на J Sainsbury Plc, след като европейската публична компания и повери проверката на финансовите й отчети. J Sainsbury Plc е втората по големина британска верига супермаркети на Острова.

Според изчисления на Bloomberg сделките се равняват на $25 млрд. Желанието на страните от Залива, чиито дневни постъпления от износ на петрол са $1.2 млрд., да диверсифицират икономиката си извън енергийната сфера ускорява темпото на международните им придобивки. От началото на годината задграничните им вложения са достигнали рекордните $68 млрд., сочат изчисления на Bloomberg.

“Тези страни вече не влагат парите си в банкови депозити и държавни ценни книжа, но и ги инвестират в стратегически цели”, обяснява Екарт Вьорц, главен икономист в Gulf Research Center в Дубай

Ако изчисленията се базират на цените на акциите на LSE, Nasdaq, OMX и Sainsbury от 19 септември ще се получи, че инвестициите на Дубай ще възлязат на $2.5 млрд., а на Катар $21.5 млрд.

Конкуренцията между двете арабски държави е причина за прехвърчане на искри в отношенията помежду им.

Вчера Дубайската борса обяви, че придобива 28% от London Stock Exchange и се оттегля от надпреварата за OMX. Дубай закупи и 19.99% от Nasdaq, както и 5% от правата на глас в щатската борса.

В отговор на Дубай от Катар възразиха по-късно същия ден, че са купили 20% от LSE и 9.98% от OMX. Според официални катарски източници купуването на дела в северното борсово обединение е крачка към по-сериозно присъствие на европейските капиталови пазари.

Катар е клон на Дубай, заяви Хаисам Араби, изп. директор на инвестиционното направление в дубайската Shuaa Capital PSC. Те копират целите си от Дубай. Дубай си има Emirates airline, след което Катар създаде Qatar Airways. Дубай се наложи като туристическа дестинация, а реакцията от Катар не закъсня и по това направление. И във финансовата сфера е така – Дубай върви напред, а Катар я следва, обобщава Араби.

Въпреки напрежението, страните от Залива не рядко си сътрудничат в процесите на придобивания. През февруари шейх Хамад бин Ясим бин Ябер ал-Тани, изп. директор на Qatar Investment Authority и сегашен министър председател на страната, обяви, че Катар може да закупи до 10% от Airbus SAS, дъщерна на European Aeronautic, Defence & Space Co., поради факта, че акциите й са подценени.

Когато Dubai International Capital LLC купи през юли 3.12% от капитала на European Aeronautic, Defence & Space Co., част от средствата набави Катар.

Населението на Катар наброява близо 850 хил. жители, разпръснато на над 11 хил. км. Страната е най-малката по население и площ в ОПЕК, но и собственик на най-голямото в света газово поле. За миналата година печалбата на глава от населението на Катар е $ 28 576.

Приходите от петрол съставляват 13% от БВП на Дубай за 2006 г. Тя е с население от 1.5 млн. жители. Освен задгранични инвестиции, вложенията й в авиацията и изграждането на най-голямото в света летище са за $82 млрд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg