Петролът с нов рекорд при 124 долара, въпреки повишените запаси в САЩ

639
Петролът с нов рекорд при 124 долара, въпреки повишените запаси в САЩ

Петролът продължи с рекордното си поскъпване, като фючърсите на ценната суровина отбелязаха нов максимум при ниво от близо 124 долара за барел.

В крайна сметка вчерашната си търговия черното злато приключи на щатските пазари с повишение от 1.69 долара до рекордното ниво на затваряне при 123.53 долара за барел.

Анализатори коментират, че пазарът просто игнорира лошите новини, като очакванията са за недостиг на петрол и горива през летния сезон, когато традиционно потреблението им в САЩ се повишава значително.

Допълнително повишението се предопредели и от данните за производствената натовареност на рафинериите в САЩ. Щатските рафинерии са оперирали при натоварване от 85%, в сравнение с 89% седмица по-рано, показват още данните на енергийното министерство.

Запасите на бензин в САЩ са се повишили със 794 000 барела, което обаче не успя да успокои пазара и да доведе до поевтиняването на петрола и петролните продукти.

По-голям от очакванията ръст са отбелязали и запасите на петрол. Те са се повишили с 5.65 млн. барела, или 1.8%, до ниво от 325.6 млн. барела. Това значително превиши средните очаквания на анализаторите за повишение от 1.63 млн. барела.

Цените на петрола са се повишили с 98% за последната една година, до голяма степен в резултат на опасения за проблеми, свързани с предлагането на суровината.

От Barclays Capital повишиха прогнозата си за цената на петрола през тази година с 16%, визирайки повишеното търсене на петрол и петролни продукти от развиващи се страни, като Китай и Индия. Новият ценови таргет за петрола е при ниво от 116.90 долара, в сравнение с предходните очаквания - в размер на 100.80 долара за барел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg