Полсън и Бернанке с нов план за изчистване на проблемните активи

886
Полсън и Бернанке с нов план за изчистване на проблемните активи

Министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън и председателят на Федералния резерв Бен Бернанке предложиха проблемните активи на щатските финансови компании да бъдат извадени от техните счетоводни баланси и да бъдат обособени в нова институция, предава Bloomberg.

Ръководителите на Конгреса, които се срещнаха с Полсън и Бернанке вчера във Вашингтон, заявиха, че планират да приемат новите закони скоро. Инициативата е насочена към премахването на обезценилите се активи, свързани с ипотечни заеми, които са в основата на най-голямата кредитна криза от Голямата депресия насам. Днес Министерството на финансите обяви програма на стойност 50 млрд. долара за застраховането на активите на договорните фондове на паричния пазар за година.

Инициативата потвърждава факта, че предходните усилия на Полсън и Бернанке не успяха да съживят финансовите и жилищните пазари. Правителството пое контрол над American International Group Inc., Fannie Mae и Freddie Mac през последните 12 дни - период, в който Lehman Brothers Holdings Inc. обяви банкрут, а американците изтеглиха рекордните 89 млрд. долара от паричните пазари.

Днес щатската Комисия по ценни книжа и борси временно забрани късите продажби на акции на финансови компании до 2 октомври, след като книжата на Morgan Stanley се обезцениха с 39% по-рано през седмицата. Във Великобритания предприеха подобна стъпка вчера.

Възможностите, които се обсъждат, са създаването на фонд на стойност 800 млрд. долара, който да закупи проблемните активи и отделен пул на стойност 400 млрд. долара към Федералния резерв, който да застрахова инвеститорите на финансовите пазари, посочват два източника, запознати със ситуацията.

Друга възможност е да бъдат използвани Fannie Mae и Freddie Mac за купуването на активи.

Вероятността правителството да закупи още обезценени активи след установяването на контрол над Fannie, Freddie и AIG и по-ранното придобиване на инвестиции за 29 млрд. долара на Bear Stearns от страна на ФЕД, може да породи опасения относно собствения му счетоводен баланс.

От Министерството на финансите обещаха да закупят акции на Fannie и Freddie на стойност до 200 млрд. долара, докато ФЕД се съгласи на 16 септември да отпусне 85 млрд. долара заем на AIG.

Сенаторът от Алабама Ричард Шелби и някои републиканци критикуваха придобиванията на AIG, Fannie и Freddie, изтъквайки като причина високата цена за данъкоплатците.

Централната банка на САЩ е отпуснала рекордните 59.8 млрд. долара заеми на инвестиционни банки и 33.4 млрд. долара на търговски банки към 17 септември. От ФЕД вчера се присъединиха към централните банки по света, за да инжектират 180 млрд. долара на световните парични пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg