Потребителските цени в Европа с по-голям спад от очакваното

484
Потребителските цени в Европа с по-голям спад от очакваното

Потребителските цени в Европа падат през юли с повече от предварително изнесените данни, след като енергийните цени намаляха, а нарастващата безработица принуди домакинствата да ограничат разходите си, информира Bloomberg.

Цените в 16-те държави от Еврозоната падат с 0.7% в сравнение с година по-рано, след като преди това бяха отчели 0.1% спад през юни, според данни на Евростат.

Спадът е по-голям от изнесените на 31 юли данни за 0.6% понижение. Цените падат с 0.7% за месеца юли.

Компаниите от Carrefour SA до Unilever предлагат отстъпки, за да насърчат потребителите да пазаруват, докато в същото време 39-процентният спад в цената на петрола през последната година намалява инфлацията. Европейската Централна Банка остави лихвените си проценти непроменени на 6 август с цел подкрепа на икономиката.

Основната инфлация, която не включва цените на енергийните и хранителните продукти, е намаляла до 1.3% през юли, което е най-ниското й ниво от три години. За сравнение инфлацията беше 1.4% през юни. Цените на енергийните продукти падат с 14.4% през юли в сравнение с година по-рано и намаляват с 1.8% в сравнение с предходния месец.

Производствените цени в Европа падат с рекордните 6.6% на годишна база през юли. В Германия потребителските цени отчитат през юли първия си спад на годишна база от повече от 22 години, докато цените на едро отчитат рекордно понижение от 10.6%.

От Unilever, която е вторият най-голям производител на потребителски стоки в света, обявиха на 6 август, че намаленията на цените са помогнали на компанията да увеличи продажбите си в Западна Европа през второто тримесечие.

В условията на нарастващата безработица търговците на дребно може да изпитат затруднения с увеличението на продажбите си. Продажбите на дребно в Европа падат за 14-ти пореден месец през юли. Безработицата в Европа в момента е 9.4%, което е най-високото и ниво от десетилетие.

ЕЦБ, която има за цел да държи инфлацията на ниво от малко под 2%, намали основната си лихва до рекордно ниския 1% и започна да изкупува обезпечени облигации на стойност до 60 млрд. евро, за да стимулира кредитирането и оттам икономиката. Банката прогнозира, че инфлацията в Еврозоната ще бъде средно 0.3% през тази година и около 1% през 2010 г.

Доказателствата, че най-лошото от рецесията може би е приключило, се увеличават. Икономиката на Еврозоната се е свила с 0.1% през второто тримесечие, след като отчете спад от 2.5% в предходните три месеца. Икономиките на Германия и Франция пък отчитат ръст, стана ясно вчера. Икономическото доверие в Европа нарасна до осеммесечен минимум през юли.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg