Правителството на Зимбабве иска "безплатно" 25% дял във всички минодобивни компании

476
Правителството на Зимбабве иска

Правителството на Зимбабве иска да получи "безплатно" 25% дял във всички компании за добив на ценни метали в страната, включващи и диамантените мини, сочат официални данни, публикувани в международните финансови медии.

Въпреки че искането се отнася основно за диамантените мини, на които страната е богата, се очаква това да засегне и компаниите, добиващи злато и платина, коментират пазарни наблюдатели.

Подобно искане от страна на министерството за добив на суровини се очаква да бъде формулирано и внесено в парламента през настоящата седмица.

За да придобие силата на закон, проектът трябва да бъде приет на три четения в парламента, както и да бъде подписан от президента на страната.

Решението става реалност, на фона на обявените през май планове за прекарването на закон, по силата на който 51% от всички бизнеси в страната да са собственост на граждани на Зимбабве.

С представителство в африканската държава, която е на ръба на колабс, на фона на наблюдаваната хиперинфлация, са някои от най-големите минодобивни компании в света, сред които Anglo Platinum Ltd. и Impala Platinum Holdings Ltd.

От там заявиха, че все още няма яснота по въпроса, дали изискването за 51% собственост от граждани на страната ще важат за тях, или ще трябва да предадат 25% от бизнеса си на правителството "безплатно".

Зимбабве притежава вторите най-големи запаси на диаманти в света след ЮАР.

През изминалата седмица бяха оповестени нови данни за инфлацията, посочили повишението й до нова рекордна стойност от 14 850% през октомври на годишна база.

За сравнение, месец по-рано инфлацията в Зимбабве - най-високата в света - възлизаше на 7 982% на годишна база. Повишението на цените през октомври е възлизало на 135.6%, в сравнение със септември тази година, сочи още статистиката.

Така една от най-проспериращите бивши африкански икономики продължава сигурния си път към пълен колабс. Равнището на безработица възлиза на над 80%, като цените на храните и другите стоки от първа необходимост буквално се променят всеки ден.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg