САЩ посочиха приоритетите в националната си сигурност

1822
САЩ посочиха приоритетите в националната си сигурност

Борбата с Ал Кайда в Афганистан и Пакистан, неразпространението, както и борбата с последиците от световната финансова криза във формата G20 са приоритетите на администрацията на Барак Обама.

Както се вижда в публикуваната в четвъртък на сайта на Белия дом национална стратегия за сигурност на САЩ, основната заплаха за страната е предимно международният тероризъм, пише РИА Новости.

Националната стратегия за сигурност е документ, в който президентската администрация на САЩ формулира основните принципи за гарантиране безопасността на страната. В продължение на над 10 години американската стратегия за сигурност се отнасяше главно към външните заплахи. Признаването на вътрешните опасности е основната особеност в стратегията на Барак Обама. Той предаде документа за разглеждане в конгреса в четвъртък.

Наследството на предишната администрация

„Разрушаване, разоръжаване и нанасяне на поражения на Ал Кайда и свързаните с нея терористични мрежи в Афганистан, Пакистан и по целия свят са водеща задача. Така както сегашната администрация пристъпи към задълженията си и сътрудничество в областта на противодействие на тероризма с партньори от Персийския залив, Африка, Азия и Европа, така и Ал Кайда не е спряла с опитите да организира атаки срещу САЩ и обекти, представляващи интерес за Щатите по целия свят", се казва в документа.

Администрацията на САЩ посочва усилията на Пакистан в борбата с тероризма и заявява, че ще продължи да помага на страната.

„Пакистанското правителство предприе сериозни стъпки за противодействие на екстремизма. Президентът на САЩ подписа закон за отпускане на 1.5 млрд. щатски долара на Пакистан в срок от 5 години под формата на невоенна помощ. И през 2010 и 2011 година ще продължим усилията, започнати през 2009 г., за оказване на помощ на Пакистан по неотложните въпроси, в т.ч. и за осигуряване на енергия и вода. Планираме още да увеличим броя на персонала на американската мисия в Пакистан със 120 души. Днес броят на служителите е 587, което е със 70% над числеността през 2008 г.", пише още в документа.

В стратегията се казва още, че Пакистан е получил от САЩ 238 млн. щатски долара през 2010 г. по линия на отбраната. Също с подкрепата на САЩ е учреден и антитерористичен фонд за Пакистан в размер на около 1.1 млрд. щатски долара.

„В Афганистан... колективните ни усилия ще се съсредоточат върху ускореното обучение и финансиране на афганистанските национални сили за сигурност. Помощта за страната в гражданската сфера бе увеличена от 2.2 млрд. щатски долара на 2.8 млрд. щатски долара, като средствата бяха преразпределени в приоритетните региони в Южен и Източен Афганистан", сочи частта в стратегията, която е посветена на действията на САЩ в Афганистан.

Администрацията на САЩ потвърждава ангажимента по изтегляне на американските войски от Ирак. САЩ обещават също така и да закрият затвора за обвинявани в тероризъм лица в Гуантанамо.

Неразпространение

Администрацията на САЩ припомня и за наскоро подписания и депозиран в сената за ратификация нов договор с Русия за съкращаване на чдрените си арсенали, като заявява за намерението да продължат усилията по разоръжаване и гарантиране на режима на неразпространение.

„Новият договор укрепи сътрудничеството между САЩ и Русия и лидерството в сферата на контрола върху въоръжаване и неразпространение, задълбочи американо-руските отношения и запази мобилността, необходима на САЩ за защита на собствената си сигурност и тази на своите съюзници", се казва в стратегията.

В документа се казва още, че сегашната администрация е предприела редица сериозни стъпки в областта за неразпространение, сред които основната е приемането на нова ядрена доктрина, подчертаваща важността от спазването на международните споразумения за неразпространение. Президентът на САЩ подчертава още веднъж значимостта по продължаване на контактите на международно ниво, с цел намаляване на заплахата от ядрен тероризъм.

„Предложеният от президента бюджет за 2011 финансова година предвижда 30 процентно увеличаване на средствата по програмата за ядрена безопасност", се казва в стратегията.

За киберсигурността и биологичното оръжие

В стратегията на администрацията се заявява, че предложеният през септември 2009 г. нов план за ПРО ще подсили общата отбранителна способност на САЩ, на въоръжените й сили, на съюзниците и партньорите от вече съществуващи и възникващи заплахи, в т.ч. и срещу нападения с балистични ракети от Ближния Изток.

„САЩ ще поддържат и засилват способността си да се защитят от заплахата от поразяване с балистични ракети, както и в заздравяване на сътрудничеството в областта на ПРО със съюзници и партньори по целия свят, включително и с Русия", отбелязва документът.

Администрацията ще отдели особено внимание на новите видове заплахи - биологични и кибер заплахи. В стратегията се подчертава, че защитата от кибератаки ще бъде адаптирана към защита на личния живот и на универсалните граждански права.

Търговия и борба с кризата

Специално място в стратегията намира целта по над двойното увеличаване на обемите на износа в течение на пет години в рамките на общите усилия в подкрепа на икономическия ръст и запазването на милиони работни места.

„Администрацията започна да работи сериозно по реформиране на системата за контрол на износа, за да може да укрепи нашата национална сигурност, с акцент върху контрола на най-важните продукти за износ, като в същото време да запази конкурентоспособността си в ключови сектори на икономиката", се чете в документа.

Що се отнася до противодействие на световната финансова криза администрацията на САЩ изразява готовност за бъдещо сътрудничество във формата G20, а също отбелязва необходимостта от засилване ролята на групата в световната икономическа система.

Основните бъдещи партньори

САЩ сочат Русия, Китай и Индия за основни международни партньори.

„Размразяването на отношенията с Русия бе важна стратегическа промяна в сравнение с предходната политика към РФ... Президентът Обама следва двустранен подход, при който САЩ ще разширят контактите и сътрудничеството си не само с руското правителство, но също така и с руския бизнес, гражданите на РФ и с НПО", се казва в документа.

Въпреки, че администрацията не крие наличието на проблеми в отношенията си с Китай, както и наличието на „растящо напрежение и непостоянство в американо-китайските отношения в миналото", Белият дом заявява, че е готов да се стреми към установяване на трайно двустранно партньорство.

„САЩ и Китай успяха да създадат стабилно и продуктивно сътрудничество, в това число и при разрешаването на глобални въпроси и проблеми с регионалната сигурност", се казва в стратегията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg