Скок на щатските индекси в четвъртък

919
Скок на щатските индекси в четвъртък

Щатските индекси нараснаха рязко в четвъртък след неочаквания спад в броя на първоначалните молби за помощи при безработица и по-добрите продажби на дребно, информира AP. Dow Jones отчете най-голямото си еднодневно повишение от 1 декември насам.

От министерството на труда на САЩ вчера обявиха, че първоначалните молби за помощи при безработица са паднали до 368 000. Това е най-ниското им ниво от май 2008 г. Предварителните очаквания на икономистите бяха за ръст в броя на молбите.

В отделен доклад Институтът за управление на доставките съобщи, че индексът, следящ заетостта в сектора на услугите е нараснал до най-високото си ниво от април 2006 г. Индексът покрива редица индустрии, между които търговията на дребно, здравеопазването и финансовите услуги.

Retailers Limited Brands Inc., Macy's Inc. и Nordstrom Inc. отчетоха по-големи от продажби за февруари в сравнение със същия месец година по-рано. Wendy's/Arby's Group Inc. пък е намалила загубите си за четвъртото тримесечие, а резултатите и бяха по-добри от очакваните. Акциите на компанията поскъпнаха със 7.6%.

Индексът Dow Jones вчера нарасна със 191.40 пункта, или 1.6%, до 12 258.20 пункта. Индексът обаче все още е под нивото си от 18 февруари, след което последва тридневен спад породен от скока в цената на петрола на фона на безредиците в Либия.

Индексът S&P 500 добави 22.53 пункта, или 1.7%, до 1 330.97 пункта.

Всичките 10 индустриални групи компании, които съставляват индекса S&P вчера отчетоха повишения. Промишлените компании записаха най-голям ръст от 2.4%. Акциите на Caterpillar Inc. поскъпнаха с 3%, което беше най-големият ръст сред компаниите от Dow Jones.

Технологичният индекс Nasdaq приключи вчерашната сесия с повишение от 50.67 пункта, или 1.8%, до 2 798.74 пункта.

Спадът в броя на молбите за помощи при безработица свали цените на щатските държавни ценни книжа. Доходността на 10-годишните облигации нарасна до 3.56%, в сравнение с 3.48% в сряда.

Цената на петрола леко намаля но остава над 100 долара за барел. Суровият петрол затвори на цена от 102 долара за барел за първи път от септември 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg