Сливанията и придобиванията в световен мащаб бележат спад от 35%, до 1.58 трлн. доларa

424
Стойността на сливанията и придобиванията (M&A) в световен мащаб възлиза на 1.579 трлн. долара за първата половина на тази година, което представлява спад от 35%, в сравнение със същия период година по-рано, а перспективите за остатъка на годината не изглеждат никак оптимистични, показват предварителни данни на Thomson Reuters.

Спадът се дължи основно на кредитната криза, която е попречила на компаниите, специализиращи в изкупувания да сключат големи сделки, и на икономическата несигурност.

Изкупуването от страна на непублични компании, което доскоро подкрепяше бума в сектора на M&A, намалява с 66% в Европа 48 млрд. долара и с 86%, до 42 млрд. долара в САЩ през първата половина на годината.

В условията на нарастваща инфлация и продължаващите икономически проблеми в САЩ и Европа, изглежда малко вероятно обемите в сектора да се възстановят бързо до рекордните нива, наблюдавани в годината преди юни 2007 г., смятат анализатори.

"В следващите три или четири години няма да сме свидетели на бум като този в началото на 2007 г.", според Херман Прел от UBS.

Няколко банки, между които Citigroup Inc и Goldman Sachs Group Inc, вече съкратиха част от служителите в M&A подразделенията си, в опит да се адаптират към по-бавния пазар. Могат да се очакват и още съкращения, тъй като забавянето на пазара влияе върху приходите на банките.

Развиващите се пазари могат да спомогнат за намаляването на кризата. Западните компании продължават да инвестират в развиващи се пазари, търсейки растеж, докато инвеститори от Азия навлизат на европейския пазар или чрез закупуването на цели компании, или като пасивни инвеститори.

Индийската Tata Motors Ltd се съгласи през март да закупи Jaguar и Land Rover от щатския автомобилен гигант Ford за 2.3 млрд. долара. Множество китайски, азиатски и близкоизточни фондове инвестираха милиарди в изпитващите недостиг на средства Западни финансови институции. Малко вероятно обаче е новите играчи да успеят да обърнат тенденцията.

Все още не е ясно кога пазарите в САЩ и Европа ще се възстановят, а банкерите са склонни да предполагат, че това ще стане в по-скоро в началото на 2009 г., отколкото през втората половина на тази година. По този начин, някои насърчават клиентите си да сключват сделки скоро или да рискуват по-нататъшно влошаване на пазара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...