Sovereign Man: Залезът на Ирландия - възход на България

1651
Sovereign Man: Залезът на Ирландия - възход на България

Когато наблюдавате различните страни от бившия съветски блок, виждате, че те наистина са различни, пише Саймън Блек- инвеститор и предприемач, определящ себе си като „най-свободния човек на света" в кореспонденция от България, цитирана от Business Insider и Sovereign Man.

Източна Германия, например, се радва на богата икономика, след като успешно се обедини преди 20 години, благодарение на невероятно количество помощи и подкрепа от страна на Запада.

Словакия прекара последните две десетилетия в превръщане на своето производство в движеща сила за останалата част на Европа и нейните граждани днес се радват на много по-висок стандарт на живот, отколкото преди.

Естония построи много успешна икономика на знанието и услугите, благодарение на политиката на ограничена държавна намеса, ниски данъци и добър бизнес климат, провеждана от правителството.

Беларус затъна дори още по-дълбоко в тоталитаризма.

Украйна продължава да се люшка между революцията, корупцията и икономическия хаос, но страната все още има много потенциал, благодарение на богатството на ресурси и талантлива млада работна сила.

Българя, откъдето пиша това писмо, е интересен случай, заявява Блек. Като най-беден член на ЕС, тя предлага много възможности. Трудът е без пари. Имотите са без пари. Разходите за живот са смешни. Английският е широко разпространен и в действителност- по-разпространен и от руския.

Най-важното - правителството най-накрая започна да приватизира някои от държавните компании, както и да предлага благоприятни за бизнеса решения, свързани с данъците. И още, това не е част от света, където спазването на данъчното законодателство е особено силно.

Първите постсъветски години превърнаха целия регион в един истински Дедууд и лишени от функционираща данъчна власт, хората свикнаха да търгуват с всичко в кеш и да пазят в себе си 100% от спестяванията си. Няколко правителства, включително Русия, Украйна и България, се опитаха да направят спазването на законодателството лесно чрез намаляване на данъчните ставки. Само 10% плосък данък за корпоративни, индивидуални и капиталовите печалби и само 5% върху дивидентите, данъците в България са толкова ниски, че някои хора всъщност могат да ги платят.

За чужденци, това е благодат. България разполага с широка мрежа от данъчни спогодби със страните в Западна Европа, Канада и Съединените щати, които да гарантират собствеността на притежаваните от чужденци български фирми при 10% данък. Използвайки тази "арбитражна данъчна ставка", мултинационалните компании запазят голяма част от печалбата си в офшорки с по-нисък данък.

Исландия се възползва от ниските данъчни ставки, като там те са 12.5%. Като се има предвид очакването Ирландия да изпадне в несъстоятелност обаче, правителството е под натиск да се повиши този процент ... и аз очаквам, че това ще кара все повече компании да се движат към България. Като се имат предвид ниски данъци в страната, евтината минимална работна заплата от само 185 долара месечно и бизнес-ориентираната политика, България е една разумна алтернатива за компаниите, които искат да останат в рамките на митническия съюз на ЕС

България е в края на краищата член на ЕС ... въпреки че и те вероятно са изфабрикували своите финансови отчети, за да получат достъп по същия начин като Гърция, твърди Стивън Блек.

Просто казано, залезът на Ирландия ще се превърне в победа на България и притокът на чуждестранни инвестиции ще бъде от голяма полза за тази икономика и за цените на активите.


Публикувано със съкращения

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg