Таксите от търговия на фондовата борса в Китай се намаляват три пъти до 0.1%

596
Таксите от търговия на фондовата борса в Китай се намаляват три пъти до 0.1%

Китайските регулаторни органи обявиха плановете си да намалят комисионите при търговия с акции на фондовата борса в страната, считано от утре, в усилията си да подкрепят фондовата борса, която страда от значителна корекция в низходяща посока.

Таксата върху оборота на търгуваните акции ще бъде понижена от 0.3 на 0.1 процента, посочиха публикувани данни на официалния сайт на регулаторните органи.

От началото на годината основните индекси в страната са се понижили с близо 35% в резултат на кризата, обхванала ипотечните пазари и прехвърлила се на финансовите.

От рекордно високите си стойности, регистрирани през октомври миналата година, някои от водещите индекси са отбелязали понижение от по над 50%.

Анализатори прогнозират, че действието може да инициира значителни покупки след влизането му в сила.

Вчера индексът Shanghai Composite Index се е понижил с 4%, с което понижението му от върха през октомври възлезе на около 50%.

За да ограничи нарастващата маса от инвеститори, правителството повиши данъка върху транзакциите с финансови активи до 0.3% в края на май миналата година.

Това се наложи, след като рекорден брой сметки от близо 300 000 на ден се откриваха ежедневно няколко седмици преди въвеждането на рестриктивните действия.

Ограничително действие, предприето тогава, инициира понижение на широкия индекс CSI 300 от позволените за деня 10%.

Тогава много анализатори изразяваха мнение, че корективен спад на индексите в страна от 30 процента биха се отразили ползотворно на индексите. Такова понижение е вече факт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg