В световен мащаб се търсят най-много „занаятчии”, търговски представители и техници

499
В световен мащаб се търсят най-много „занаятчии”, търговски представители и техници

31% от работодателите по целия свят се затрудняват все повече, когато попълват работни места, показват резултатите от третото годишно изследване на недостига на квалифицирана работна ръка на Manpower Inc. (NYSE: MAN). Най-търсените три категории от кандидати са „занаятчиите”, търговските представители и техниците (технически работници в областта на производството, инженерството и поддръжката).

В изследването са включени близо 43 000 работодатели от 32 държави като продължение на изследванията на Manpower от 2006 и 2007 г., в това число Чехия, Гърция, Гватемала, Полша и Румъния.

Изследването има за цел да определи кои позиции работодателите се затрудняват да попълнят тази година поради липса на квалифицирани кадри.

"Тази година най-важното откритие в нашето изследване е, че процентът работодатели в двете Америки, които имат трудности при попълване на позиции, е намалял почти наполовина, в сравнение с последната година," каза Джефри А. Джорес, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Manpower Inc. "Това значително намаление е отражение на последните спадове в американската икономика. Въпреки това недостигът на квалифицирана работна ръка все още е много реален повод за безпокойство и бизнесът трябва да продължи да влага усилия в развитието, както на позиционирането си като работодател, така и на стратегиите си за квалифициран персонал през 2008 година."

В световен мащаб процентът на работодателите, които срещат трудности да намерят правилните кандидати за свободните позиции, е намалял от 41% миналата година на 31% тази година. Въпреки това недостигът на квалифицирана работна ръка остава сериозен, особено в Румъния (73%), Япония (63%), Хонг Конг (61%), Сингапур (57%) и Австралия (52%). От всички държави, включени в изследването, Хонг Конг съобщава най-голямото увеличение на работодатели, които се борят да запълнят позиции, в сравнение с 2007 г. Във Великобритания, Индия, Ирландия и Китай също се наблюдава недостиг на квалифицирана работна ръка, но в по-малък мащаб, тъй като работодателите все още се борят да запълнят специфични позиции.

Изследването показва увеличение на търсенето на ИТ специалисти, които отново се появяват в списъка на 10-те най-трудни за попълване позиции, след като бяха изпаднали от него през 2007 г. Същото се отнася и за административните асистенти и управленския/изпълнителния персонал. Квалифицираните „занятчийски” професии оглавяват списъка тази година, оставяйки зад себе си търговските представители, които бяха най-търсените кадри миналата година.

Най-съществени промени, в сравнение с всички останали региони, са настъпили в Северна и Южна Америка. Техниците, инженерите и занаятчиите изместват операторите от производството, търговските представители и счетоводителите като трите най-трудни за намиране категории специалисти. Има и три нови позиции, които се появяват в челната десетка за двете Америки – управленски кадри, лични и административни асистенти, търговски мениджъри. Като допълнение, в региона се наблюдава най-сериозен спад в степента на трудност на попълване на работни места – само 28% от работодателите отчитат затруднения при намирането на персонал, което е съществена промяна спрямо резултатите от 2007 и 2006 г. (съответно 62% и 70%). Спадът се оглавява от Коста Рика (намаление от 59 % за 2008, в сравнение с 2007 г.), Мексико (намаление от 54 %), Перу (намаление от 24%) и САЩ (спад от 41% през 2007 до 22% през 2008 г.).

В изследваните страни от региона на Азия и Тихия океан работодателите отчитат, че наемането на хора за административни позиции е станало по-лесно. От друга страна, все още има недостиг на ИТ кадри, особено в Индия, където ИТ позициите са най-трудни за попълване. На силно стеснения пазар на труда в Китай най-трудно се намират техници, докато общите работници са слезли надолу в класацията – от номер 2 през 2007 до 8-о място през 2008 г.

Най-доброто място за кадрите, владеещи някакъв занаят – например дърводелци, оксиженисти и водопроводчици, е Европа. Тези специалисти са на първо или второ място сред най-трудните за намиране във всички изследвани страни от региона. Изключение е Холандия, където особено много се търсят техници. За първа година сред трите най-проблемни за намиране категории специалисти попадат шофьорите. Готвачите са извън списъка на 10-те най-трудни за попълване позиции – за пръв път от началото на изследването.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg