Взаимен фонд постигна 1 млн. процента възвращаемост

2385
Взаимен фонд постигна 1 млн. процента възвращаемост

Непостигана досега възвращаемост на взаимен фонд от над един милион процента предизвика проблеми в системите на компанията Lipper, глобалния лидер в предоставянето на информация за взаимните фондове по света.

Причината е, че общата възвращаемост с натрупване на US Pioneer Fund достигна в края на изминалата година забележителните 1 043 985.15 на сто от създаването си на 10 февруари 1928 година, съобщиха от УниКредит Булбанк, уточнявайки, че това е най-високата възвращаемост на взаимен фонд в индустрията в целия свят.

Lipper обяви, че компютрите й не са били програмирани за толкова големи цифри, пред американският в. "Бостън глоуб": "Седемцифрената възвращаемост затрудни машините при изчисленията (в Lipper). Програмите, които следят представянето, не са били създадени да отчитат възвращаемост от 1 млн. процента."


Всичко това означава, че ако 1000 долара са били инвестирани в дялове Клас А на US Pioneer Fund при създаването му през 1928 година - след като се вземе предвид първоначалните 58 долара такса за продажбата, то те биха имали стойност от 10.1 млн. долара в края на 2010 година, при условие че натрупаните дивиденти и капиталови печалби са били реинвестирани. Изчисленията са на Morningstar, глобалната рейтингова агенция на взаимни фондове.

За същия период при тези условия възвращаемостта на индекса Standard & Poor's 500 e едва 190 953.36 на сто.

Рекордът на US Pioneer Fund е удивителен пример за ползите от дългосрочното инвестиране и възможностите на ценните книжа да генерират богатство, се отбелязва в съобщението на УниКредит Булбанк.

Това е и отличен аргумент за динамичното управление на активи в сравнение с инвестирането в индекси.

Фондът Pioneer, третият най-стар взаимен фонд в САЩ, се представя значително по-добре от двата фонда, създадени преди него. Възвращаемостта с натрупване на MFS Mass Investors Trust (A), създаден на 16 юли 1924 година, е 154 801 на сто след първоначалната такса за продажба, а вторият създаден след него на 1 декември 1925 година Putnam Investors (A), има обща възвращаемост от 147 672.29 на сто, според данни на Морнингстар.

Активите на Pioneer в България, най-голямото дружество за взаимни фондове у нас, надхвърлят 215 млн. лв (към края на 2010 година). Дружеството е на първо място с 27 на сто пазарен дял от колектинвите инвестиционни схеми, предлагани в България (местни и чуждестранни).

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg