Япония в рецесия

460
Япония в рецесия

"Напълно възможно е Япония да е в рецесия", беше официалната констатация на правителството на страната, което се наложи да се съгласи с мрачните прогнози на икономистите, пише в. "Le Figaro".

За разлика от производството, което преживя подем след 2003 г., консумацията в Страната на изгряващото слънце сякаш остана в мъртвата точка. Подобряването на ситуацията е нещо, от което се възползваха компаниите, реализиращи огромни печалби, но не и консуматорите, които трябваше да се справят със скока на цените.

"Любопитно е, че има висока инфлация при продуктите от първа необходимост и дефлация при други. Когато цените на пресните продукти растат, домакинствата забавят например евентуалната покупка на кола, от което цените падат", коментира водещият икономист Нобуюки Саджи.

Що се отнася до основният двигател на японската икономика през последните пет години- износът и инвестициите, те също отчитат спад в следствие на забавянето на растежа на американската икономика.

"Смятахме, че износът може да се поддържа благодарение на европейките пазари и пазарите на развиващите се страни. Тези страни обаче също зависят от САЩ", коментира друг икономист-Ричард Кац.

"Откакто се присъедини към Световната търговска организация през 2001 г., Китай е основен търговски партньор на Япония. Иначе казано балонът, върху който тя строеше икономиката си и който рискува да се спука", допълва Нобуюки Саджи.

Когато пое поста надоящият премиер Ясуо Фукуда обеща оздравяване на икономиката и справяне с колосалния държавен дълг, възлизащ на 150% от БВП.

Обвързаността на икономиката с американската обаче не дава големи възможности за действие.

Единственият повод за оптимизъм е, че рецесията в момента едва ли ще е по-силна от тази в края на 90-те г. За разлика от тогава финансовите структури на втората в света икономика сега са по-стабилни.

За разлика от 1998-1999 г. не се наблюдава и спад на консумацията. Както се шегува френски банкер: "Бих искал икономическият растеж на Франция да приличаше на рецесията на Япония".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg